Scholz beder Putin indgå våbenhvile og fortsætte forhandlinger

Præsident Putin beskylder ukrainerne for at trække tiden ud. Moskva er parat til at søge løsninger.
Foto © : Sputnik/Reuters
Skrevet af Ritzau
18. marts 2022 10:39

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har i et telefonopkald til Ruslands præsident, Vladimir Putin, fredag opfordret til en våbenhvile i Ukraine samt til en forbedret humanitær situation.

Han opfordrede også til at øge bestræbelser på at finde frem til en diplomatisk løsning.

I samtalen med Scholz sagde Putin, at Moskva er parat til at søge løsninger. Han beskyldte de ukrainske myndigheder for at trække tiden ud "på enhver tænkelig måde - blandt andet ved at fremsætte mere og mere urealistiske forslag". Det siger Putins talsmand, Dmitrij Peskov, efter samtalen.

- Men ikke desto mindre, så er Rusland på sin side klar til at fortsætte med at søge efter løsninger ud fra dets velkendte principfaste tilgang til problemerne, siger han.

Peskov betegnede tonen i samtalen mellem Putin og Scholz som "hård", men han understregede, at der stadig er brug for sådanne kontakter.

Putins talsmand sagde videre, at det er for tidligt overhovedet at tale om noget udkast til en aftale, der kan underskrives.

-Jeg kan kun fastslå, at den russiske delegation udviser vilje til at arbejde langt hurtigere end det sker nu. Men desværre er den ukrainske side ikke villig til at arbejde hurtigere end det sker nu, sagde han.

Putin understregede over for forbundskansleren, at de russiske styrker "gør deres bedste" for at redde civile - også gennem humanitære korridorer. De russiske talsmænd fremhævede, at over 43.000 indbyggere blev evakueret fra den sydøstlige havneby Mariupol torsdag.

Putin skal senere fredag også tale i telefon med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.