URAN Sara Olsvig: Sørgeligt for demokratiet

IA's forslag om en folkeafstemning om udvinding af uran her i landet affødte torsdag en maratondebat i Inatsisartut. Efter fem timers diskussion i salen stod det klart, at koalitionspartierne umiddelbart ikke vil støtte forslaget.
- Som mange andre mener vi også i Inuit Ataqatigiit, at et valg til Inatsisartut ikke er et valg for eller imod uran, siger Sara Olsvig. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
28. april 2016 18:01

- Hvis man ikke kan gå andre i møde i en sag, der er så svær, som den her, synes jeg, det er sørgeligt for demokratiet, lød det fra en skuffet Sara Olsvig umiddelbart efter afslutningen på endnu en dags debat om uran i Inatsisartut.

Formanden for Inuit Ataqatigiit argumenterede dagen igennem for, at Naalakkersuisut bør høre folket i spørgsmålet om uranudvinding.

Læs også Selvstyret risikerer erstatningssag ved uran-kovending

Naalakkersuisut var repræsenteret i Inatsisartutsalen ved Vittus Qujaukitsoq, naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender, og han gjorde klart, at naalakkersuisut på ingen måde støttede Sara Olsvig og IAs synspunkter.

- De partier, der sagde ja til ophævelsen af nultolerancen, de vandt valget, lød det blandt andet fra Vittus Qujaukitsoq.

Siumuts politiske ordfører, Jens Erik Kirkegaard, bakkede Naalakkersuisut op med henvisning til valgkampen i 2014.

- To dage før valget sagde vi i Siumut: Hvis vi vinder valget, gennemfører vi ikke en folkeafstemning, sagde Jens Erik Kirkegaard.

Læs også Lynge alene med forslag om folkeafstemning

Sara Olsvig mener dog ikke, at inatsisartutvalget bør afgøre spørgsmålet om, hvorvidt Grønland skal udvinde og eksportere uran.

- Som mange andre mener vi også i Inuit Ataqatigiit, at et valg til Inatsisartut, ikke er et valg for eller imod uran, siger Sara Olsvig.

Koalitionspartierne indstillede alle til, at forslaget om en folkeafstemning forkastes, og dermed ser det ikke ud til at IA kan samle flertal ved anden behandlingen i Inatsisartut, der er programsat til 20. maj.

Sara Olsvig ville ikke kommentere yderligere på, hvad IA vil gøre, hvis forslaget nedstemmes.

- Nu må vi se hvad der sker den 20. maj, så tager vi den derfra, siger Sara Olsvig.