Samarbejdspartiet vil hellere tale om mennesker: - Det hele går jo op i selvstændighed, fisk og mineraludvinding

Det offentlige skal følge op på en underretning inden for 48 timer, og pengene fra Majoriaq bør flyttes og bruges i folkeskolen, mener Samarbejdspartiet.  
Tillie Martinussen er Samrbejdspartiets eneste medlem af Inatsisartut. Hun stiller op til valget sammen med syv andre kandidater fra partiet. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Anders Dall
27. marts 2021 11:29

 - Vi er simpelthen nødt til at passe på vores børn og unge, som er udsatte. Der kan ikke være nogen vigtigere opgave. Det er dem, der skal løfte fremtiden. Det er dem, der skal tage uddannelser, og det er dem vores fremtidige velfærd hviler på. 

Det siger Samarbejdspartiets formand Tillie Martinussen, der sammen med sit hold af otte kandidater, stiller op til valget til Inatsisartut.

Ifølge partiformanden er der behov for et større fokus på at følge op i det offentlige, når der kommer en henvendelse eller en underretning på et barn. Og den opfølgning skal ske inden for 48 timer, forklarer partiformanden. Så skal der være sat noget i gang, så problemet kan blive udredt.

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet stiller ikke op til kommunalvalget

Det skal ske sammen med styrkede henvisningsmuligheder i det offentlige og en bedre rådgivning til forældre. 

- Det er omkostningstungt, men det er meget dyrere at lade være. Det kan vi se på vores arbejdsmarked i dag. Vi burde have løftet de udsatte børn og unge i de sidste 20 til 40 år. For det er jo dem, der får børn igen i dag, og som stadigvæk er udsatte, siger hun og uddyber: 

  • Tillie Martinussen er Samarbjdspartiets eneste medlem af Inatsisartut.
  • Partiet stiller op til Inatsisartut-valget med otte kandidater.
  • Partiet stiller ikke op til kommunalvalget.
  • Kandidaterne er: 
  • Isak Berthelsen
  • Sofus Fenger Hove
  • Cecilie Jakobsen
  • Vivi Johansen-Stolt
  • Kim Lyberth
  • Tillie Martinussen
  • Louis Sigurdsen
  • Mikkel R. Sørensen

- Og det skaber altså familieklaner, og mennesker, som lever i fattigdom, der er udsatte, som ikke får uddannelser, som ikke kan standse for eksempel en voldsspiral, og som kommer til at gøre deres børn udsatte for seksuelle overgreb. Så der er en række ting, der skal løftes, siger Tillie Martinussen. 

Uddannelse er vejen til selvforsørgelse

Folkeskolen er et andet centralt område, som ifølge Samarbejdspartiet bør styrkes med mulighed for at sætte sociale indsatser i gang tidligere. 

Derfor kan man med fordel flytte pengene fra Majoriaq-centrene og bruge dem på sociale tiltag i folkeskolen eller kurser til lærere, mener Tillie Martinussen. 

LÆS OGSÅ Efteråret ruskede og rev i Samarbejdspartiet: Nu skal kræfterne bruges på politik

For der er udfordringer. Hun henviser til, at mellem 52 og 62 procent af unge mennesker i landet ikke laver noget de første to år efter folkeskolen. Det skyldes ifølge Tillie Martinussen som regel sociale eller faglige problemer.   

- Vi synes, at man burde tage Majoriaqs penge og deres ressourcer og kompetencer og lægge dem ned i folkeskolen sammen med understøttende programmer. Det allervigtigste, vi kan gøre, er at løfte folkeskolen. Hvis børn og unge har en uddannelse, er det den eneste 100 procent sikre måde at sikre, at de på et eller andet tidspunkt kan blive selvforsørgende, siger Tillie Martinussen.

Behov for mere i løn

For at sikre at Grønlands kommende generationer allerede i dagtilbuddene får en god start og optakt til skolen, er det ifølge partiformanden nødvendigt at se på lønnen for at løse problemerne med for få pædagoger i dagtilbuddene.  

I Danmark tjener pædagoger, der arbejder i daginstitutioner, i gennemsnit 30.200 kroner før skat.

I Grønland tjener en stuepædagog med den nye overenskomst fra den 1. april 23.000 kroner før skat. Det skal der laves om på, mener Tillie Martinussen.

- Det er i daginstitutionen, at barnet har det første møde med socialisering uden for sin familie. Så hvis vi virkelig mener det alvorligt, så skal vi løfte socialpædagoger og pædagoger og pædagogmedhjælperes løn væsentligt.

LÆS OGSÅ Her er Atassuts og Samarbejdspartiets kandidater til Inatsisartut

- Det har vi faktisk diskuteret i salen sidste gang. Det kræver mellem 8 og 15 millioner kroner om året at sørge for, at det kommer op på niveau med for eksempel skandinavisk løn, siger hun.

Så der er ifølge partiformanden nok af udfordringer at tage fat på med de områder, som Grønland har hjemtaget fra Danmark. Derfor vil partiet ikke hjemtage flere områder, for det vil betyde flere udgifter til samfundet, understreger formanden.

- De penge, vi har, skal bruges ordentligt på de områder, vi har. For på socialområdet og i uddannelses- og sundhedsvæsnet er vi endnu ikke i mål.

Den vigtigste investering

Derfor mener hun også, at børn- unge- og socialområdet er de vigtigste investeringer, som Grønland bør prioritere allerhøjest.

 - Det hele går jo op i selvstændighed og fisk og mineraludvinding. Det er også vigtigt, men det er jo ikke det eneste vigtige. Vi er nødt til at sætte mennesket først, det er i hvert fald det, vi gør i Samarbejdspartiet, siger hun.

Ifølge Tillie Martinussen bliver børn og unge ikke uddannet af, at der kommer nye lufthavne eller ved at give grønt lys til Greenland Minerals mineprojekt ved Narsaq.

LÆS OGSÅ Landsmøde i Samarbejdspartiet: Tillie Martinussen er valgt til formand

- Tværtimod risikerer vi jo at forurene vores natur, og vi risikerer, at vi ikke kan betale de her enormt dyre lufthavne, fordi de ikke var rentable.

 - Derfor er den eneste sikre investering, man faktisk kan lave i Grønland, at investere i mennesket og sørge for at de fremtidige generationer rent faktisk er i stand til at forsørge sig selv og deres familie. Der kan da ikke været noget, der er vigtigere end det.