Samarbejdspartiet stiller ikke op til kommunalvalget

Med to valg den 6. april samler det lille parti alle sine kræfter til valget til Inatsisartut og dropper kommunalvalget.
- Vi har valgt at fokusere på landstingsvalget, og derfor har vi ikke undersøgt, om der er nogen der har ville stille op, for vi har ikke ressourcerne til det. Foto © : Suleqatigiissitsisut
Skrevet af Anders Dall
24. februar 2021 11:49

Der kommer ikke til at stå Samarbejdspartiet på valglisterne til kommunalvalget den 6. april.

For med to valg på den samme dag har partiet besluttet at lægge alle sine kræfter til valget til Inatsisartut. Det skyldes, at partiet ikke har de nødvendige ressourcer til at køre partiet i stilling til begge valg. Sådan lyder meldingen fra kasserer og medlem af hovedbestyrelsen Kim Lyberth.

LÆS OGSÅ Siumut vil udskyde afklaring om Kuannersuit til efter valget

- Vi er et lille parti, og vi tillader ikke dobbeltmandater, så vi har simpelthen bare været nødt til at lave en knivskarp prioritering på det her. Vi lægger vores fokus, der hvor vi mener, vi kan gøre det bedst, siger han.

På spørgsmålet om partiet har haft kandidater, der gerne ville stille op for partiet til kommunalvalget, svarer Kim Lyberth:

- Vi har valgt at fokusere på landstingsvalget, og derfor har vi ikke undersøgt, om der er nogen, der har villet stille op (til kommunalvalget red.), for vi har ikke ressourcerne til det.

Valg i utide

Han er skuffet over, at den politiske situation i Inatsisartut udviklede sig til, at et flertal af partierne bakkede om om et valg i utide, og at valget skal ligge den 6. april og altså samme dag som kommunalvalget.

- De kunne have valgt at gennemføre en politik, der kunne have holdt til næste valg - og så kunne vi have koncentreret os om et kommunalvalg. 

- Men nu har de valgt, at alting rammer samtidigt, og det er selvfølgelig noget, der vil ramme mindre partier, der ikke har de samme ressourcer som store partier, siger Kim Lyberth.

LÆS OGSÅ Flytning, allergi og stresscoach: Det handler striden i Samarbejdspartiet om

Han understreger samtidig, at den turbulens, som har præget Samarbejdspartiet, intet har at gøre med partiets beslutning om at fravælge kommunalvalget til fordel for valget til Inatsisartut.

- Det her er en ren politisk prioritering, siger Kim Lyberth.

Samarbejdspartiet har blot et enkelt medlem af Inatsisartut - og det er Tillie Martinussen.

Balladen om partistøtte

Balladen i Samarbejdspartiet eksploderede i november, da en uenighed brød ud i lys lue om, hvordan partiet bruger pengene fra partistøtten.

Formand Tillie Martinussen og hovedbestyrelsen har afvist alle anklager om misbrug af partiets penge til at betale for Tillie Martinussens privatudgifter.

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiets hovedbestyrelse er anmeldt til politiet

Ud over balladen om, hvordan partiet bruger pengene fra partikassen, har det lille parti også haft gang i et åbent opgør om, hvem der egentlig er formand. 

Partiets bestyrelse har dog bakket op om Tillie Martinussen, der nu er fungerende formand.

Derudover blev fem medlemmer af partiet ekskluderet før landsmødet i december. De fem medlemmer anmeldte i november partiets hovedbestyrelse til politiet.