Landsmøde i Samarbejdspartiet: Tillie Martinussen er valgt til formand

Samarbejdspartiets fungerende formand Tillie Martinussen blev på søndagens landsmøde valgt som formand for partiet. 
Fungerende formand i Samarbejdspartiet, Tillie Martinussen, blev i går valgt til formand på partiets landsmøde. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Anders Dall
21. december 2020 10:57

Tillie Martinussen er valgt til formand for Samarbejdspartiet.

Det blev medlemmerne i partiet i går enige om på et landsmøde. Det bekræfter Kim Lyberth, der er medlem af partiets hovedbestyrelse.

Det var klokken 13 i går, at cirka 20 medlemmer satte sig ved deres computer for at deltage i det elektroniske landsmøde. Her var valg af formand blandt andet på dagsordenen, og medlemmerne besluttede, at Tillie Martinussen fortsat skal varetage den opgave. 

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet ekskluderer fem medlemmer

Kim Lyberth oplyser, at det kun var Tillie Martinussen, der stillede op til formandsposten i partiet.

- Alle stemte for, og ingen undlod at stemme, siger Kim Lyberth.

Foruden de cirka 20 deltagende medlemmer, var der ifølge KNR's oplysninger indgivet 9 fuldmagter til landsmødet.

Digitalt landsmøde

Det var ifølge partiets egen mødeindkaldelse på grund af Covid-19, at landsmødet skulle afholdes digitalt. Der er dog ingen corona-regler, der ville have forhindret partiet i at samles og holde landsmødet i et åbent forum. Det gjorde Siumut til partiets landsmøde i slutningen af november. 

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiets hovedbestyrelse er anmeldt til politiet

Forsamlinger med et politisk formål er nemlig undtaget selvstyrets regler om midlertidige corona-restriktioner. Så hvorfor valgte Samarbejdspartiet så egentlig at holde landsmødet digitalt?

- Hvis du kan give os budgettet til Siumuts landsmøde, ville vi gerne have gjort det, men vi har simpelthen ikke pengene til det, siger Kim Lyberth og uddyber:

- Vi tager også et ansvar på grund af Covid-19. Der er ingen grund til at tage unødige chancer. Vi er flere medlemmer, der er i risikogruppen. Blandt andet Tillie og mig, siger han.

Kim Lyberth og Tillie Martinussen fortsætter begge i hovedbestyrelsen.

Det er det første landsmøde, partiet holder, siden det blev stiftet i 2018.

Turbulent optakt

Landsmødet fandt sted efter en turbulent tid i Samarbejdspartiet. Partiet har været centrum for en heftig debat om, hvordan partiet bruger pengene fra partistøtten, og hvor grænsen går mellem en partirelateret og privat udgift. 

Men Tillie Martinussen og hovedbestyrelsen har afvist beskyldninger fra partiets egne rækker om, at hovedbestyrelsen har brugt partistøtten og altså reelt skatteborgernes penge, til at betale for Tillie Martinussens privatudgifter.

LÆS OGSÅ Ekspert om privatforbrug i Samarbejdspartiet: Der er ingen regler

I sidste uge kom det så frem, at partiet har skilt sig af med fem af partiets medlemmer, som i november anmeldte hovedbestyrelsen og Tillie Martinussen til politiet. 

De fem medlemmer ville have politiet til at vurdere, om der er sket noget ulovligt i forbindelse med måden, hovedbestyrelsen har forvaltet partistøtten på.