Efteråret ruskede og rev i Samarbejdspartiet: Nu skal kræfterne bruges på politik

Talsmand fra hovedbestyrelsen forsikrer, at der er kommet ro om Samarbejdspartiets omtalte udbetalinger og retningslinjer for partistøtte. Og at partiet igen kan bruge kræfter på at tale om politik. 
Torben Ørting Jørgensen blev valgt ind i Samarbejdspartiets hovedbestyrelse ved landsmødet den 20.december. Foto © : Privatfoto
Skrevet af Anders Dall
25. marts 2021 05:51

Samarbejdspartiet er på den anden side af et turbulent efterår, hvor partiets politik stod i skyggen af intern uro i partiet. 

-  Det har da selvfølgelig påvirket vores evne til at udvikle og føre politik. Specielt i perioden op til årsskiftet hvor al fokus var rettet mod at tilbagevise de beskyldninger og påstande, som blev fremført i forskellige sammenhænge.  

Sådan siger hovedbestyrelsesmedlem i Samarbejdspartiet, Torben Ørting Jørgensen.

Striden om partirelaterede udgifter

Han er partiets talsmand i sagen, der handler om efterårets interne strid i partiet om grænsen mellem partirelaterede udgifter og privatudgifter. En strid, der udviklede sig til en række møgsager for partiet. 

KNR har forsøgt at få partiets formand, Tillie Martinussen, til at forholde sig til, hvordan sagerne har påvirket partiet, men hun henviser til Torben Ørting Jørgensen.

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet ekskluderer fem medlemmer

Sagen fik blandt andet fem partimedlemmer til at politianmelde hovedbestyrelsen i november i en sag, som politiet fortsat efterforsker. Det skete, fordi medlemmerne mistænker hovedbestyrelsen for at have betalt for Tillie Martinussens privatudgifter. 

Partiets formand Tillie Martinussen og hovedbestyrelsen har afvist alle anklager om misbrug af partiets penge til at betale for privatudgifter.

LÆS OGSÅ Flytning, allergi og stresscoach: Det handler striden i Samarbejdspartiet om

Sagen har allerede fået konsekvenser for de fem medlemmer bag anmeldelsen. De er alle ekskluderet af partiets ledelse for partiskadelig virksomhed.

Nye kræfter

Desuden havde det lille parti i efteråret også gang i et åbent opgør om, hvem der egentlig var partiets formand.

Daværende fungerende partiformand, Tillie Martinussen, blev på landsmødet valgt som formand for Samarbejdspartiet, og siden landsmødet har der ifølge Torben Ørting Jørgensen været ro om den politiske linje og den politiske ledelse af partiet. 

- Vi har faktisk haft mulighed for, efter det her valg der er udskrevet i utide, at samle kræfterne om det nye hold og få defineret den politik, som vi går til valg på, siger Torben Ørting Jørgensen, der blev valgt ind i hovedbestyrelsen i forbindelse med landsmødet. 

Følger retningslinjer

På spørgsmålet om, hvorvidt partiets har ændret på sine procedurer for at godkende partiudgifter efter landsmødet, siger Torben Ørting Jørgensen sådan her:

- De grundlæggende procedurer om, at der skal være flere hovedbestyrelsesmedlemmer, der godkender udbetalinger og betalinger, er den samme, som det hele tiden har været.

Hovedbestyrelsesmedlem fra partiet, Kim Lyberth, har tidligere oplyst, at hovedbestyrelsen beslutter fra sag til sag, om en udgift er partirelateret eller ej. Det sker ud fra en vurdering, om udgiften gavner partiet eller ej.

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet stiller ikke op til kommunalvalget

Torben Ørting Jørgensen forsikrer, at der er åbenhed omkring partiets økonomi og prioriteringer, og at partiet har indgået samarbejde med revisionsfirmaet EY Grønland.

- Og der følger vi de retningerlinjer og det managementletter, de har udarbejdet for os, og som er de procedurer, vi følger, ligesom vi også sender alle vores referater fra vores hovedbestyrelsesmøder, så de har adgang til det, og kan se de dispositioner, der er truffet.

- Så der er fuld transparens og klarhed over de her ting, siger Torben Ørting Jørgensen.