Valg til Europa-Parlamentet: Sådan brevstemmer du

Borgere med grønlandsk baggrund og med fast bopæl i Danmark kan nu brevstemme til valget til Europa-Parlamentet 9. juni.
Grønlændere med fast bopæl i Danmark har ret til at stemme til valget til Europa-Parlamentet under EU. Det skyldes det danske statsborgerskab. Foto © : KNR
21. maj 2024 15:57

Grønland er som bekendt ikke medlem af EU. Men på grund af det danske statsborgerskab kan alle grønlændere og færinger, der bor i Danmark, også stemme til Europa-Parlamentsvalget.

Valget bliver holdt i Danmark søndag 9. juni 2024.

Samarbejde mellem Grønland og EU

  • EU er den næststørste bidragsyder til Grønlands økonomi. Ifølge finansloven for i år bidrager EU med over 250 millioner kroner til landets økonomi.
  • Der er flere økonomiske samarbejdsaftaler imellem EU og Grønland, som særligt har fokus på fiskeri og uddannelse.
  • Grønland er det eneste land i Arktis, der har samarbejdsaftaler med EU.
  • Grønland meldte sig ud af EU, der dengang hed EF, i 1985.

Du kan afgive din brevstemme på det lokale borgerservicecenter i Danmark frem til tre dage før selve valget - det vil sige til og med 6. juni. Husk at medbringe gyldig legitimation.

Hvis du har fast adresse i Danmark, men opholder dig midlertidigt i Grønland og ønsker at brevstemme til Europa-Parlamentet, kan du henvende dig til det grønlandske folkeregister.

Europa-Parlamentet har sammen med Rådet til opgave at beslutte den lovgivning, der fælles skal gælde i EU-landene. 

EU har stor indflydelse på Grønlands landskasse

Selv om Grønland meldte sig ud af EU - som dengang hed EF - i 1985, spiller EU i dag en stor rolle for Grønland og landskassens økonomi.

Faktisk er EU den andenstørste bidragsyder til landskassens økonomi. Alene i år yder EU over 250 millioner kroner til Grønlands landskasse.

Partnerskabsaftaler med EU gør, at Grønland har adgang til forskning og uddannelsessamarbejde i Europa, ligesom EU fra 2021 til 2027 betaler i alt godt 1,7 milliarder kroner til det grønlandske uddannelsessystem.

Som en slags gengæld får fiskere fra EU-lande andel i fiskekvoterne inden for grønlandsk farvand.

I marts i år åbnede EU da også et nyt kontor i Nuuk, som skal være med til at styrke samarbejdet mellem Grønland og EU-landene.

I alt skal indbyggerne i 27 lande i Europa stemme til Europa-Parlamentet hen over fire dage fra 6. til 9 juni. Fra Danmark skal der vælges 15 ud af 720 medlemmer til parlamentet.

Der er valg til Europa-Parlamentet hvert femte år. Ved seneste valg i 2019 afgav 66 procent af alle stemmeberettigede i Danmark en stemme.

Det er højere end den samlede valgprocent over hele EU, som lå på  50,6 procent ved seneste valg.