Rusland stadig velkommen til arktisk topmøde i Ilulissat

Ruslands udenrigsminister er stadig velkommen til arktisk topmøde i Ilulissat på trods af udvisninger af diplomater. Det siger den danske udenrigsminister Anders Samuelsen til netmediet Altinget.dk
Foto © : The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation
03. april 2018 11:24

I anledning af ti-året for Ilulissat-erklæringen er udenrigsministrene fra landene bag aftalen inviteret til Ilulissat til et Arktisk topmøde.

Men i forbindelse med sagen om drabsforsøget på den afhoppede russiske spion i Storbritannien har Danmark udvist to russiske diplomater.

Det har fået Rusland til at reagere med en tilsvarende udvisning af to danske diplomater fra Rusland og det diplomatiske klima mellem de to lande er blevet stærkt forværret, skriver altinget.dk.

Men det vil altså ikke få indflydelse på topmødet i Ilulissat slår Anders Samuelsen fast. Den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov er fortsat velkommen.

LÆS OGSÅ Suka inviterer til topmøde i Ilulissat

Udenrigsministeren mener, at Arktis er et område, hvor de to lande bør have en dialog på trods af uoverensstemmelser på andre områder.

- Arktis er et oplagt område, hvor det er vigtigt, at vi har en dialog. Det er et lav-intenst område, og det skal det gerne blive ved med at være, siger han til altinget.dk.

FAKTABOKS

Ilulissat-erklæringen blev underskrevet i 2008 af USA, Rusland, Canada, Norge og Danmark (Grønland og Færøerne).

Med erklæringen har de fem stater forpligtet sig til at løse uoverenstemmelser i Arktis gennem forhandling.Samtidig blev indsatserne i internationale fora (f.eks. Arktisk Råd og IMO) og samarbejde om miljøbeskyttelse, eftersøgning og søsikkerhed styrket.

De fem lande bag Ilulissat-erklæringen, der er inviteret til topmødet er USA, Rusland, Canada, Norge og Danmark, herunder Grønland.

De øvrige medlemstater i Arktisk Råd, Sverige, Finland og Island, samt de oprindelige folks organisationer, som deltager i Arktisk Råd, er også inviteret.

LÆS OGSÅ Udenrigsminister vil holde arktisk dialogmøde i Ilulissat