Rusland skrotter kornaftale med Ukraine

To af verdens største kornproducenter er i krig. En aftale har sikret eksport af korn fra landene, men Rusland vil ikke forlænge aftalen igen.
Krigen i Ukraine havde medført, at korneksporten fra de to lande - to af verdens største kornproducenter - var faldet brat. Det sendte prisen på korn markant i vejret på verdensmarkedet. Det var især i den fattige del af verden, hvor det kunne mærkes mest. Foto © : Anatolii Stepanov/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
18. juli 2023 11:00

Det krævede langvarig mægling og flere forsøg, før en vigtig kornaftale sidste sommer faldt på plads og sikrede leverancer af korn fra Ukraine og Rusland under krigen.

Siden er den blevet forlænget flere gange, men det bliver den ikke igen.

Det meddelte Dmitrij Peskov, talsmand for den russiske præsident, Vladimir Putin, mandag.

- Sortehavsaftalen er ikke længere i kraft.

- Uheldigvis er den del af Sortehavsaftalen, som angår Rusland, endnu ikke blevet imødekommet. Som et resultat af det er den blevet afsluttet, sagde han flere timer før deadline for at forlænge aftalen klokken 23 mandag dansk tid.

Aftalen skal sikre, at skibe med korn ikke bliver ramt af krigshandlinger.

Krigen i Ukraine havde medført, at korneksporten fra de to lande - to af verdens største kornproducenter - var faldet brat. Det sendte prisen på korn markant i vejret på verdensmarkedet.

Det var især i den fattige del af verden, hvor det kunne mærkes mest.

Den seneste udvikling får næppe stor betydning for kornpriserne globalt set.

Det vurderer seniorrådgiver og fødevareøkonom Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

- Det vil på kort sigt give et mindre udbud af korn på verdensmarkedet og dermed en vis form for prisstigning.

- Men jeg tror ikke på, at vi ser en ny fødevarekrise. Vi står et langt bedre sted end for et år siden, siger han.

Skibe med korn kan potentielt fortsætte korneksporten via Sortehavet, selv hvis aftalen ikke forlænges, lyder meldingen fra Ukraine.

- Selskaber og skibsejere har henvendt sig til os. De siger, at de er klar, hvis Ukraine lader dem sejle, og Tyrkiet fortsat lader dem komme igennem. Så er alle klar til at fortsætte med at levere korn, siger en talsmand for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, var sammen med FN med til at forhandle kornaftalen på plads i sin tid.

Han sagde mandag, at han tror, at Putin stadig er interesseret i at forlænge aftalen, og at han onsdag skal tale med den russiske præsident.