Rusland angriber store dele af Ukraine med raketter

Kraftværker rammes under russiske angreb. Ifølge Kyivs borgmester er 10 russiske raketter skudt ned over Kyiv.
Angrebene kommer, dagen efter at præsident Volodymyr Zelenskyj afsluttede en rundrejse i Europa. Foto © : Marko Djurica/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
10. februar 2023 08:55

Ukraines statslige elselskab oplyser, at flere kraftværker landet over er blevet ramt af russiske raketter.

Angrebene kommer, dagen efter at præsident Volodymyr Zelenskyj har afsluttet en rundrejse i Europa. Her fik han mulige tilsagn om flere kraftige våben, herunder kampfly.

Der er fredag hørt eksplosioner i hovedstaden Kyiv og de omliggende regioner, fortæller øjenvidner.

Byens borgmester, Vitalij Klitschko, siger, at det er lykkedes at nedskyde 10 russiske raketter over byen.

- Der er skader på elnettet. Der er ingen ofre. Elarbejdere er i gang med at udbedre elnettet, skriver han på tjenesten Telegram.

Borgmesteren i storbyen Kharkiv i det østlige Ukraine bekræfter, at et forsyningsanlæg er ramt. Det kan føre til strømafbrydelser for byens borgere.

To russiske raketter overfløj Rumænien og Moldova, inden de nåede ind i ukrainsk luftrum. Det siger den øverstbefalende i Ukraines Hær, Valerij Zaluzjnyj.

Han siger, at to krydsermissiler blev affyret ude fra Sortehavet. Her nåede de først ind i Moldovas luftrum og fortsatte ind i det rumænske, inden de fløj ind over Ukraine.

LÆS OGSÅ Zelenskyj: Ukraine bliver del af EU

Det rumænske forsvarsministerium bekræfter, at en raket kom ind i Moldovas luftrum, men det nåede ikke ind i det rumænske.

En talsmand for det ukrainske luftvåben siger til avisen Ukrajinska Pravda, at der ikke blev gjort forsøg på at nedskyde de to raketter. Man ville ikke risikere at bringe civile i de to lande i fare.

Rusland har siden oktober gentagne gange angrebet civile mål med raketter. Det er tilsyneladende et forsøg på at svække ukrainernes moral og kampkraft.

Angrebene kommer, dagen efter at præsident Volodymyr Zelenskyj afsluttede en rundrejse i Europa.

Hans sidste stop var Polen. Her mødte han præsident Andrzej Duda torsdag aften. Det skete i Rzeszow nær grænsen til Ukraine. Det oplyser den øverstbefalende i Ukraines hær, general Valerij Zaluzjnyj

Over de seneste uger har Ukraine fået lovning på amerikanske Patriot-raketter og et europæisk system, der kan nedskyde raketter.

Der er også lovet leverancer af de tyske Leopard 2-kampvogne og de noget ældre Leopard 1-kampvogne fra blandt andet Danmark.

Danmark vil også sende 19 franskproducerede Caesar-haubitser til Ukraine.