Royal Greenland vil starte forsøgsfiskeri efter asiatisk delikatesse

De er en stor delikatesse i Asien, og i Østcanada blev der fanget op mod 8000 tons af dem sidste år. Nu vil Royal Greenland også fiske efter søpølser.
Foto © : Royal Greenland
20. marts 2019 06:54

De fleste vil nok ikke tænke på mad som det første, hvis de fisker et eksemplar af de sorte op til en meter lange søpølser op af vandet. Ikke desto mindre udgør de måske en lukrativ uudnyttet fiskeressource i farvandet langs den grønlandske kyst.

Det fortæller Nikoline Ziemer, der er biolog og udviklingsleder i Royal Greenlands udviklingsafdeling.

- Efter min vurdering, ser det ud til, at der er søpølser i grønlandske farvande, og derfor anbefalede jeg Royal Greenland, at vi ansøger om at få lov til at starte forsøgsfiskeri i år, siger hun.

- Den bliver brugt til konsum i Asien, hvor det er en delikatesse. Særligt i Kina har den en meget høj værdi.

Fanger tusindvis af tons i vores nabolande

I Island og i Canada har man allerede kommercielt fiskeri efter søpølser.

I Island ligger fangsterne typisk på mellem 1500 og 3000 ton om året, men sidste år kom man op på næsten 6.000 ton. I Østcanada er fangsterne endnu større.

- I Canada ligger fiskeriet på omkring 4000 ton, men sidste år røg det op på 8000 ton. 

I Grønland ved man endnu ikke, hvor det er bedst at fiske efter søpølser, men Nikoline Ziemer har søgt om at kunne fiske med Royal Greenlands indenskærs rejetrawler Sermilik i farvandene ud for Nuuk, Sisimiut og i Diskobugten. 

Pølserne skal forarbejdes i Grønland

Alt sammen vil være kystnært fiskeri, og hvis der viser sig at være kommercielt interessante mængder, skal søpølserne forarbejdes i Grønland.

- Vi vil gerne forarbejdet dem i eksempelvis Qeqertarsuaq, hvor vi har en fabrik, siger hun.

Nikoline Ziemer forklarer, at det er ganske simpelt at forarbejde søpølserne. Man skal blot fjerne søpølsens fangarme, og med dem fjerner man automatisk også søpølsens indvolde.

Ifølge naalakkersuisoq for fiskeri Nikkulaat Jeremiassen (S), arbejder man på at oprette et forsøgsfiskeri på netop søpølser i år, og at to selskaber har søgt om tilladelse.

KNR har været i kontakt med Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, som oplyser, at man endnu ikke har færdigbehandlet Royal Greenlands ansøgning om forsøgsfiskeri. 

Det er heller ikke muligt at oplyse navnet på det andet selskab, der har søgt, lyder det fra departementet.