Royal Greenland køber op i Norge og kommer tættere på de lukrative laks

Fiskekoncernen har købt en fabrik i Norge for at komme tættere på lakseslagterierne og på sigt hellefiskene i Norge. Det fortæller koncernens produktionsdirektør.
Royal Greenland har købt en fabrik og oprettet et selskab i Norge, der skal producerer laks. Ideen er at få bedre priser, fordi man kan få fat i overskudslaks fra de nærliggende lakseslagterier i byen. Der er omkring ti personer ansat, når fabrikken er i produktion. Foto © : Paul Miller / Flickr
Skrevet af Mathies Hvid Toft
17. juni 2021 09:38

De har ikke råbt højt om det, men i løbet af 2020 købte Royal Greenland op i Norge og oprettede et nyt selskab kaldet Øksfjord Lakseindustri.

Manøvren skal give mulighed for at få bedre priser på de laks, som Royal Greenland sælger i Europa til dagligvarehandlen og industrikunder. Sådan lyder det fra Lars Nielsen, der er produktionsdirektør i Royal Greenland.

LÆS OGSÅ Coronakrisen får Royal Greenland til at gentænke salgstaktik i Kina

- Det giver nogle muligheder for at få fat i nogle råvarer til favorable priser, når man ligger så tæt på slagterierne, som Øksfjord Lakseindustri gør, siger han uden at ville gå ind i, hvor store besparelser, der er i at ligge i et af kerneområderne for lakseproduktionen i Norge fremfor at købe langt fra.

Kan få fingre i fersk norsk hellefisk

Produktionsdirektøren vil heller ikke røbe præcis, hvor mange penge Royal Greenland har kastet i projektet. Det er dog mindre end fem millioner kroner, lyder det.

Selvom det er en lille investering for den store milliardkoncern, så er der store perspektiver i det nye norske selskab.

LÆS OGSÅ Royal Greenland med tocifret millionunderskud og historisk fald i omsætning

- Øksfjord Lakseindustri skal også bruges som brohoved til at skaffe os fersk hellefisk. Der er et ret stort fiskeri efter hellefisk over to sæsoner om året i Norge, og der ligger Øksfjord også godt, forklarer Lars Nielsen.

Det er forventningen, at Royal Greenland via Øksfjord Lakseindustri kan starte produktion af fersk hellefisk inden for det kommende år i Norge. På lidt længere sigt har ledelsen også kongekrabber i sigtekornet.

- Og hvad der ellers måtte byde sig til af råvarer. Ligesom i Grønland er det er jo en fabrik, der køber af de lokale fiskere, så vi vil selvfølgelig kigge på de råvarer, der på sigt måtte dukke op, og som passer ind i vores sortiment, fortæller han.

Laks er ikke nyt for Royal Greenland

Royal Greenland har solgt laks i mange år. Koncernen har haft en stor salgsforretning, hvor man har købt laks fra producenter i Færøerne og solgt laksene videre til kunder i Europa. Den forretning er dog lukket ned til fordel for mere egenproduktion

Foto © : Royal Greenland

Royal Greenland producerer ikke laks, men har et projekt med torsk i store anlæg ud fra Maniitsoq, som på visse områder minder om lakseopdræt.

- I øjeblikket er vores primære forbrug af laks på vores røgprodukter, som vi får lavet på lønarbejde i Danmark, og så regner vi med at udvikle vores forretning på fersk laks, der ligger i Cuxhaven i Tyskland, siger Lars Nielsen og fortæller, at der er ”potentialer i laks”, som Royal Greenland vil udnytte bedre.

Laks er en af fiskeindustriens guldkalve

Laks har længe været en af fiskeindustriens mest indbringende forretningsområder.

Særligt i Norge har man gennem de senere årtier bygget en enorm milliardindustri op omkring opdrættede laks, som bliver produceret i store anlæg i fjordene, hvorfra de bliver bragt til land, forarbejdet og videresolgt.

LÆS OGSÅ Tonsvis af torsk er døde i bure ved Sisimiut og Maniitsoq

Royal Greenland har dog ikke planer om at gå ind i lakseopdrættet, selvom koncernen med Nutaq-torskene i havet ud fra Maniitsoq har et lignende projekt.

Her går tonsvis af torsk i store anlæg på åbent hav, inden de bringes ind til byens fabrik.