Royal Greenland med tocifret millionunderskud og historisk fald i omsætning

Fiskerikoncernen kom ud af 2020 med det dårligste resultat i et årti og et minus, der stikker imod topdirektørens tidligere forventninger.
Årets resultat for 2020 er i nyere tid kun overgået af to store underskud i 2008/9 og 2007/8. Foto © : Royal Greenland
Skrevet af Malik Brøns
06. maj 2021 12:34

Et underskud på 57 millioner kroner. Sådan lyder Royal Greenlands resultat for sidste år. Royal Greenland vurderer resultatet for utilfredsstillende, også selvom det skyldes en pandemi.

- Royal Greenland A/S ordinære resultat før skat for 2020 var et underskud på 44 millioner kroner. Hertil kommer tab i forbindelse med udskiftning af en pelagisk trawler på 15 millioner kroner.

- Så det samlede underskud beløber sig til 59 milloner kroner før skat, hvilket selvsagt er utilfredsstillende - også selvom det skyldes en pandemi, siger direktør Mikael Tinghuus i en pressemeddelelse.

Det er første gang siden 2009-2010 sæsonen, at Royal Greenland laver underskud. Dengang landede Royal Greenland et underskud på 43 millioner kroner.

Årets resultat for 2020 er i nyere tid kun overgået af to store underskud i 2008/9 og 2007/8.

Historisk omsætningsfald

Selskabets har også oplevet et historisk omsætningsfald på ni procent. Royal Greenland omsatte nemlig 4.849 milliarder kroner i 2020 mod 5.327 milliarder kroner året før.

Royal Greenlands direktør, Mikael Tinghuus, var ellers sikker på, at selskabet ville sejle et overskud hjem og holde et godt salg for hele 2020. Men så gik det galt i særligt Kina.

LÆS OGSÅ Direktør forventer plus for Royal Greenland trods stort milliontab

Kina er Royal Greenlands største enkeltmarked. Salg til Kina udgør hele 20 procent af selskabets samlede salg.

Grunden til det hele gik i fisk i Kina var, at landet frygtede, at fiskeprodukter kunne indeholde corona.

Derfor indførte Kina strenge importregler, som betød at Kina tjekkede alle fødevare, der kom ind i landet. Desuden bad de om at angive præcist hvilke fiskere, der havde fisket hvilke fisk.

Det gjorde at Royal Greenlands hellefisk og rejer for millioner hobede sig op og strandede fast i Danmark og i Europa.

I dag er importrestriktionerne ikke så strikse længere. Men den store importballade har alligevel kostet Royal Greenland stort.

Oprette finansiel stødpude

Selskabet har dog sikret sig mod de dårlige tider. Sidste år oprettede Royal Greenland en ekstra finansiel buffer på omkring 700 millioner kroner gennem sine banker. Det giver Royal Greenland mulighed for at trække penge over, hvis det var for eksempel en almindelig bankkonto.

Fiskeriselskabet har dog ikke gjort brug af pengene endnu.

- Situationen følges nøje, og vi foretager alle nødvendige tiltag for at minimere påvirkningen af pandemien, så Royal Greenland A/S kan komme stærkt ud på den anden side af krisen, skriver Royal Greenland i en pressemeddelelse.