Rocker rygter: Politiet holder øje med kriminelle grupperinger

Der går rygter om, at der er kommet rockere til Grønland. Rygter som politiet også har hørt, og derfor holder de særligt øje og er offensive.
Told hash
Politiet holder for tiden øje med kriminelle grupperinger, efter der er begyndt at gå rygter om, at rockere kommer til landet. Foto © : KNR
14. juni 2024 16:15

Ifølge rygtebørsen i Nuuk er der kommet rockere til byen i denne uge.

Rygter, der ikke kommer bag på politiet. De har har holdt øje med hele landet et stykke tid, fortæller vagtchef ved Grønlands Politi Anette Ostenfeldt.

- Vi har opdaget tilstedeværelse af personer i Grønland, der har relation til kriminelle grupperinger i Danmark, og dem har vi en offensiv tilgang til, siger hun.

Rimer på rygmærker

Ofte forbinder man rockere med rygmærker i gadebilledet, men det skal man ifølge Poul Kellberg ikke frygte i Grønland.

Han er dansk kriminolog og har sin egen virksomhed, hvor han arbejder med forebyggelse og mennesker, der er i tilknytning til rocker- og bandemiljøet eller i periferien til miljøet

- Jeg har svært ved at se dem kører rundt og manifesterer sig på motorcykler på gader og stræder, fordi det ikke er nemt at transportere sig fra by til by, så det kommer måske til at begrænse tingene lidt, siger han.

Men han understreger, at de kriminelle grupperinger er her af en grund.

- Jeg går ud fra, at der er et marked på Grønland, såvel som der er i andre lande. Jeg kunne forestille mig, at der er noget økonomi i det. Der kan også være noget prestige i, at de kriminelle grupperinger er til stede på trods af, at det er Grønland.

Test

Når kriminelle grupperinger starter med at komme steder hen, er det ifølge Poul Kellberg for at teste markedet både for euforiserende stoffer, men også for at se, om der er nogen, der gerne vil være en del af grupperingen.

- Er der eksempelvis unge mennesker, der er meget udsatte, voldsparate og er klar på at springe over, hvor gærdet er lavest, jamen så er der mulighed for at placere sig et sted, siger han.

Alligevel er det ikke noget, der sker over natten, for for at blive fuldbyrdet medlem af eksempelvis en rockergruppe, så skal man have en hvis erfaring, fortæller Poul Kellberg, 

Men man skal ikke være bange for, at der begynder at skyde klubhuse op i gadebilledet, mener han.

Har arbejdet i det skjulte længe

Selvom det først er nu, rygterne om rockere går, har de nok altid været til stede, mener Poul Kellberg.

- For at have et marked skal varerne komme et sted fra, så de kriminelle grupperinger er i landet i et eller andet omfang og har nok altid været der, for tingene kommer ikke ind, uden det er organiseret. 

- Det er jo ikke selvstyret, der organiserer det. Det er andre organisationer, der gør det, de gør det bare under jorden, og det skal man ikke være blåøjet overfor, siger kriminologen.