Revisionsudvalg: Tre politikere vil blive opkrævet penge

Deloittes stikprøveundersøgelse har fundet nye ubetalte regninger af privat karakter, og det betyder, at der vil komme flere regninger til tidligere Naalakkersuisut-medlemmer i den næste tid, siger Jens-Erik Kirkegaard (S).
Foto © : Nauja Møller
06. januar 2015 12:14

 

Politikeres private rejseregninger betalt af landskassen - det er en dårlig vane, som netop er blevet undersøgt i en stikprøve-revision af selskabet Deloitte for Inatsisartut.

- Jeg tror, man skal forvente, at der kommer nogle yderligere fakturaer i forhold til private rejser og overnatninger, som selvstyret endnu ikke har faktureret videre til de omtalte personer, siger Jens-Erik Kirkegaard til KNR.

 

Udgifter som er selvstyret uvedkommende

Deloitte har kun lavet stikprøver dog helt tilbage til 2009. Men undersøgelserne kaster lys på en dårlig bogføring, som vil gøre det nødvendigt at sende nye opkrævninger ud, vurderer Kirkegaard, som er medlem af Inatsisartuts revisionsudvalg. I hvert fald er der fundet nye ubetalte regninger fra Aleqa Hammond (S), Kuupik Kleist (IA) og Anthon Frederiksen (PN).

 
Som man kan se i rapporten, er der nogle overnatninger og rejser af privat karakter, som er Grønlands selvstyre uvedkommende, men de regninger er blevet driftsført på selvstyrets driftskonto, lyder det fra Jens-Erik Kirkegaard. 

 

Mininnguaq Kleist, der er direktør i formandens departement og medansvarlig for bogføringen under Aleqa Hammond, vil ikke udtale sig om undersøgelsen endnu, men henholder sig til, at politikerne i Naalakkersuisut har lovet en offentlig forklaring d. 16. januar.

 

Revisionsudvalget har sendt Deloittes rapport til Naalakkersuisut, og medlemmerne af udvalget vil også først udtale sig om betænkningen efter d. 16. januar. Muligvis er der blevet rettet op på nogen af fejlene, som Deloitte påpeger allerede, siger Kirkegaard.

 

Men indholdet i Deloittes ekstra revisionsundersøgelse giver anledning til øjeblikkelig handling, mener Agathe Fontain, der er medlem af Inatsisartuts revisionsudvalg for Inuit Ataqatigiit. Nytårsaftens dag lød det fra politikeren: 

- Arbejdet er endnu ikke er færdiggjort, mener vi i Inuit Ataqatigiit. Følgende bør nu ske, som Deloitte anbefaler: Aleqa Hammond (S) skal betale for ferieudgifter i Paris og Island, Kuupik Kleist (IA) bør snarest få sit udestående ud af verden. og Anthon Frederiksen (PN) skal betale for de rejser, som var private, skrev Agathe Fontain.