Regeringens støtteparti kritiserer Grønlands oliejagt

Enhedslisten og Greenpeace Norden kritiserer Grønlands fortsatte jagt efter olie-investorer. Landet bør finde andre ting at tjene penge på, lyder opfordringen.
Der er stadig gode muligheder for at tjene penge på udvinding af olie og gas rundt om Grønland, mener Naalakkersuisut. Men i Danmark mener Enhedslisten, at det er den forkerte vej at gå.
14. februar 2020 11:23

Rettelse: Vi har tidligere på dagen skrevet, at Kim Kielsen både har været i USA og England for at promovere strategien, men han har kun været i USA, også har grønlandske embedsmænd været i England.

Mens formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, har været i USA og grønlandske embedsmænd fra departement for erhverv har været i England for at promovere Grønlands nye olie- og gasstrategi, vækker jagten kritik fra Enhedslisten i Folketinget. Det skriver DR.

Enhedslistens medlem af Grønlandsudvalget, Søren Søndergaard, mener, at tiden er løbet fra mere udvinding af fossile brændstoffer som olie og gas.

- De grønlandske politikere må træffe de beslutninger, de vil. Men vi synes, at det er en ualmindelig dårlig idé at basere Grønlands fremtid på noget, der er med til at ødelægge planeten, siger han til DR.

LÆS OGSÅ Ny strategi skal genskabe interesse for olie- og gasefterforskning i Grønland

I Danmark har regeringen ind til videre udskudt beslutningen om salg af flere oliefelter i Nordsøen, mens Naalakkersuisut vil lokke olieselskaber til Grønland, blandt andet med lavere selskabsskat.

Men Hos Enhedslisten er Søren Søndergaard særligt bekymret for risikoen for en naturkatastrofe, hvis der skulle ske et olieudslip i Arktis. Han mener derfor, at Naalakkersuisut bør bruge tiden på andre investeringer end i olie- og gas.

Kielsen: Grønland kan tjene på både olie og grønne løsninger

Også Greenpeace Nordens generalsekretær, Mads Flarup Christensen, kritiserer over for DR Grønlands forsøg på at trække investorer til at udvinde landets oliefelter.

LÆS OGSÅ Kielsen vil genoplive olieinteresse - afviser at det før er mislykket

Men Grønland investerer også i grønne energiløsninger som vandkraftværker, påpeger formanden for Naalakkersuisut.

Verden har dog stadig brug for olie og gas, og det kan blive til fordel for Grønland, siger han til KNR.

- Vi må opsøge flere muligheder for at tjene penge. Og dér skal vi bane vej for at tjene penge på landets ikke-levende ressourcer.