Mineprojektet ved Kuannersuit er planlagt til at ligge omkring otte kilometer fra Narsaq i Sydgrønland

Kuannersuit: Rapport om sociale konsekvenser er nu klar til godkendelse

Det er et skridt på vejen til at kunne aflevere den endelige ansøgning om at etablere en mine med udvinding af sjældne jordarter og uran i Sydgrønland.

Den engelsksprogede version af VSB-rapporten om mineprojektet ved Kuannersuit er blevet accepteret af Departement for Erhverv og Energi. De mener, at den nu lever op til de lovmæssige krav.

Greenland Minerals skriver på virksomhedens hjemmeside, at rapporten om sociale konsekvenser - den såkaldte VSB-rapport - ved mineprojektet på Kuannersuit nu er klar til offentlig høring. Og det er et skridt på vejen til at kunne aflevere den endelige ansøgning om at etablere en mine med udvinding af sjældne jordarter og uran i Sydgrønland.

- Det er et meget vigtigt  og positivt skridt i arbejdet med at få de endelige godkendelser, siger administrerende direktør i Greenland Minerals John Mair til KNR. 

Departementet bekræfter

Departementschef i Departement for Erhverv og Energi, Jørn Skov Nielsen, bekræfter overfor KNR, at departementet har sagt god for den engelske version af VSB-rapporten:

- Vi har givet vores kommentar om, at rapporten efter vores vurdering nu indeholder det, den skal lovmæssigt, siger han.

Jørn Skov Nielsen forklarer, at man herfra skal have den grønlandske og danske version til gennemlæsning, før man kan sende rapporterne til Naalakkersuisut, der skal godkende dem, så de kan komme i offentlig høring.

John Mair, fortæller at de to oversættelser er klar i løbet af få dage. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut blåstempler VVM-rapport for Ilulissat Lufthavn

Han understreger, at arbejdet nu skal rettes mod de offentlige høringer, hvor befolkningen og andre parter får mulighed for at stille spørgsmål til rapporten:

- Jeg glæder mig meget til at komme tilbage til Sydgrønland. Vores relation med befolkningen og myndighederne dernede er meget vigtige for os som virksomhed og i forhold til vores sociale ansvar omkring mineprojektet, siger han. 

VVM-rapporten også godt på vej 

Det mest diskuterede spørgsmål i forbindelse med en mulig mine på Kuannersuit er spørgsmålet om, hvor meget minen vil på virke miljøet. VVM-rapporten, der beskæftiger sig med det spørgsmål, er stadig ikke er klar til godkendelse af Naalakkersuisut.

Styrelseschefen i Miljøstyrelsen for Råstofområdet, Najaaraq Demant-Port, oplyser, at man fortsat afventer nogle forskellige rettelser og opdateringer fra Greenland Minerals til VVM-rapporten, før rapporten lever op til kravene i lovgivningen. Ifølge John Mair er de sidste ting klar til at blive afleveret i løbet af få uger.

LÆS OGSÅ ICC offentliggør rapport om mineprojektet i Kuannersuit

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt