Foto: Helle Nørregaard

Randi: Vi skal turde se mod udlandet efter investorer

Det kræver en ny tankegang for politikere og befolkningen at gå efter investeringer fra udlandet, siger naalakkersuisoq for finanser. Imens står investorerne i kø for at komme ind i Arktis.

Politikere herhjemme skal være bedre til at se mod udlandet, når det gælder investeringer i store erhvervsprojekter til gavn for samfundet.

Det siger naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen.

En lang række udenlandske investeringsbanker og investeringsselskaber ønsker nemlig at involvere sig i Arktis. Blandt andre Den Nordiske Investeringsbank (NIB), som siden nytår har afsat 500 mio. euro - knap 3,8 mia. kroner - til langsigtede investeringer i det arktiske område. 

Men banken har endnu ikke investeret en krone i Grønland, som er tiltænkt banker eller myndigheder, der dermed har større sikkerhed til at låne ud til projekter i landet.

Og det skyldes muligvis, at der skal lidt af en mentalitetsændring til herhjemme, når det gælder om udenlandske investeringer, siger naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, til KNR.

- Man har i mange år været meget fokuseret på, at landskassen betegnes som den, der investerer i landet. Så det er en adfærdsændring for landet, at man faktisk skal til at stole mere på udenlandske investorer som fonde og kapitalfonde og pensionskasser.

- Der skal en større forståelse for det her blandt politikerne og befolkningen.

Læs også ​Udlandet står i kø for investeringer i Arktis

Læs også Randi forventer forslag om fond til efteråret

Naalakkersuisut taler for investeringer 

Trods interessen skal politikere og erhvervsfolk i Grønland dog også holde tungen lige i munden for at sikre sig, at det, som investorerne ønsker fra Grønland, også er noget, som ‘man vil give for at få noget igen’, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Men naalakkersuisut gør, hvad den kan for at byde investorerne velkommen i Grønland, mener hun.

- Når vi har mulighed for det, er det noget, vi tager op, når vi er ude på rejser og til møder, fordi vi ved, at det er meget vigtigt. Og på andre måder markedsfører vi jo også landet som helhed, så vi viser, at det er interessant at investere i landet.

Også Vækstfonden under den danske stat og Den Europæiske Investeringsfond har særlige beløb til investeringer i Arktis, mens Transportkreditfonden også åbner for støtte til arktiske projekter 1. juli. 

Desuden har Pension Danmark og det mulitnationale investeringsselskab Guggenheim Partneres også udtrykt ønske om investeringer i Arktis.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt