Råd har haft succes med dialog om menneskerettigheder

Rådet for menneskerettigheder har været på turné rundt i landet med dialogkort og en film fra dette års Nuuk Film Festival. Og det har virket. Grønlændere snakker mere om menneskerettighederne nu.
Dialogen om menneskerettighederne tog udgangspunkt i dialogkort om emnet. Foto © : Rådet for Menneskerettigheder
15. november 2023 16:23

Bevæbnet med dialogkort, oplæg og film om menneskerettigheder har Inuit Pisinnaatitaaffii Pillugit Siunnersuisoqatigiit (Rådet for Menneskerettigheder) været rundt i det vestlige Grønland for at sætte fokus på netop menneskerettighederne.

Rådet har arrangeret workshops i Ilulissat, Sisimiut, Aasiaat og Nuuk, og konklusionen på turneen er klar.

Den har virket. Det skriver Inuit Pisinnaatitaaffii Pillugit Siunnersuisoqatigiit i en pressemeddelelse.

Ifølge dem er både interessen, kendskabet og evnen til at tale om rettighederne steget markant under besøgene.

- Det er vores klare fornemmelse, at både workshopdeltagere og den brede befolkning er blevet mere opmærksomme på, hvor vigtige menneskerettigheder faktisk er. Og ikke mindst, hvilke konsekvenser det kan have, når vores rettigheder bliver brudt, udtaler Kristina Kristensen i pressemeddelelsen, der er projektleder i Rådet for Menneskerettigheder.

Målgruppen var de unge

Under wokshopperne har der været oplæg om menneskerettighederne. De viste filmen ’Twice Colonized’, der også blev vist ved årets filmfestival i Nuuk, og samtalen tog udgangspunkt i dialogkort.

Deltagerne i wokshopperne var de unge på landets uddannelsesinstitutionerne.

Formålet med projektet var at involvere børn og unge i diskussioner om menneskerettigheder, lære dem, hvordan de bruger deres rettigheder, skabe en bevidsthed i samfundet, men også at starte en dialog mellem de unge og deres uddannelsesinstitutioner.

Og det er lykkedes. Ifølge pressemeddelelsen er der sket en generel stigning på fire områder efter wokshopperne. Nemlig interessen for rettighederne, forståelsen af, hvor vigtige rettighederne er, muligheden for at tale om dem og den viden, befolkningen har om rettighederne.

- Vores evaluering viser, at formålene er blevet indfriet. Blandt andet er evnen til at tale om menneskerettigheder steget fra 5,83 procent til 17,21 procent i henhold til svaret ”meget” til spørgsmålet ’hvor meget føler du, at du taler om (kan tale om) menneskerettigheder i din hverdag?’, siger Kristina Kristensen.

Rådet fortsætter deres turné i 2024, hvor wokshopperne kommer forbi Nord- Syd- og Østgrønland.