Røde faner blafrede under solen: Priserne stiger næsten hver dag, men vores løn ændrer sig aldrig

SIK-medlemmer brugte 1. maj på at kæmpe for mere i løn. Alt imens er overenskomstforhandlingerne mellem fagforbundet og Selvstyret stadig ikke faldet på plads.
01. maj 2022 18:24

I dag er det den 1. maj - også kendt som arbejdernes internationale kampdag. 

Og det er blevet markeret flere steder i landet. 

Blandt andet i Nuuk, hvor fagforbundet SIK marcherede med røde faner gennem hovedstadens gader. 

Budskabet fra de fremmødte var klart. 

- Lønsstigning! Så vi kan følge med i udviklingen. Priserne stiger næsten hver dag samtidig med, at vores løn aldrig ændrer sig, sagde Klara Fabriciussen, som til daglig arbejder på vaskeriet på alderdomshjemmet Ippiarsuk. 

LÆS OGSÅ Portørerne i Nuuk er tilbage på arbejde - men de er stadig utilfredse

- Nogle gange siger varerne pludselig med 10 kroner, og det er helt utroligt og forbløffende, når sådan noget sker, fortsatte hun. 

Samme toner kom fra Salomine Villadsen, der arbejder på biskopkontoret.

- Jeg håber, at budskabet bliver hørt. For eksempel, at priserne stiger gang på gang. Jeg synes, det er dét, vi bør have fokus på i dag, sagde hun. 

 

Foto © : KNR
Søndag eftermiddag dannede SIK-medlemmer et optog gennem Nuuk. Foto: KNR 

 

Ludvig Larsen, der er portør, efterlyste også forandring: 

- Ved de seneste to-tre overenskomstforhandlinger er man ikke nået så langt. De eneste ændringer var kun få kroner, som skulle vare fire år ad gangen. Det er meget upassende forhold, når man tænker på vores arbejde som portører. De bør give os mere i løn.

LÆS OGSÅ SIK: Genindfør månedskvoter på hellefisk

1. maj er derfor en vigtig dag, slog Ludvig Larsen fast.

- Det er en meget vigtig dag for os, fordi dagen er en mulighed for at blive hørt. Vores kamp handler om vores indkomst og arbejdsvilkår, og vi benytter lejligheden til at kæmpe for de ting. 

 

Foto © : KNR
Faner og skilte blev sat i sneen foran Katuaq, hvor dagens taler blev holdt. Foto: KNR

 

Løn fyldte også i SIK-formand Jess G. Berthelsen tale, der blev holdt i kulturhuset Katuaq. 

Her gjorde han klart, at fagforbundet endnu ikke er blevet enige med Selvstyret om en ny overenskomst for de offentligt ansatte. 

Forhandlinger, der efter planen skulle have været afsluttet 31. marts.

- Er de almindelige arbejdere, der er med til at holde samfundshjulene i gang, så uinteressante, at der end ikke er politisk vilje til at arbejde for at give dem bedre vilkår? lød det blandt andet fra Jess G. Berthelsen, der luftede muligheden for stiftelsen af et nyt politisk parti:  

- Måske skal man tænke i nye baner. Måske skal man tænke på at danne et nyt parti, der vil tale for arbejdernes sag – der er jo ingen, der i dag vil komme nærmere ind på deres daglige vilkår, sagde han og fortsatte:

- De eneste, der kan løfte lønniveauet op, er Naalakkersuisut – det er dem, der suverænt har myndigheden til at åbne for landskassen. Derfor er vores krav nu, at Naalakkersuisut forhøjer arbejdernes løn sådan, at man kan leve af den.