SIK: Genindfør månedskvoter på hellefisk

Jess G. Berthelsen er bekymret for, at de nye kvartalskvoter på hellefisk vil gøre hans medlemmer på fabrikkerne arbejdsløse.
- Vi er selvfølgelig også bekymrede. Hvis fiskerne ikke kan indhandle, vil der ikke være arbejde til vores medlemmer i produktionen, siger Jess G. Berthelsen. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Andreas Wille
24. februar 2022 11:46

SIK-formanden vil gerne have, at fiskerne i Nordgrønland får månedskvoter på hellefisk igen.

I de sidste 10 år har hellefiskefiskeriet i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik været forvaltet efter først-til-mølle-princippet.

Det betyder, at den mest effektive fisker kunne give fiske mest, til den månedlige kvote er væk.

Reglerne blev så ændret i år. Månedskvoterne blev ændret til en årskvote, men det holdt ikke længe. Fra nu af skal fiskerne arbejde med såkaldte kvartalskvoter. Det vil sige, at fiskerne får nye kvoter hver tredje måned.

Men det er formanden for SIK, Jess G. Berthelsen ikke glad for.

- Jeg mener, at vi er nødt til at vende tilbage til den gamle forvaltningsmetode, så der fordeles månedskvoter, siger Jess G. Berthelsen til KNR.

Formanden mener, at kvoten på hellefisk bliver fisket for hurtigt op, når der til sommer er midnatssol nord for polarcirklen, og hvor fiskerne har flere lyse timer til at fiske.

Og når kvoten er fisket op, så er der intet arbejde til SIK-medlemmer i fiskefabrikkerne.

 - Vi er selvfølgelig også bekymrede. Hvis fiskerne ikke kan indhandle, vil der ikke være arbejde til vores medlemmer i produktionen, siger SIK-formand, Jess G. Berthelsen.

Naalakkersuisoq: Vi kan skifte kurs igen

Hverken fiskerne eller de ansatte i fiskefabrikkerne skal regne med, at Naalakkersuisut vil forhøje kvoten hvis den bliver fisket op for tidligt. Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Aqqaluaq B. Egede (IA) har nemlig tidligere fastholdt, at han ikke vil forhøje kvoten for i år.

Men han afviser ikke, at Naalakkersuisut vil skifte kurs igen i forhold til forvaltningen af hellefiskefiskeriet. Lige nu giver han kvartalskvoterne en chance frem til sommer.

LÆS OGSÅ Nye regler igen-igen: Naalakkersuisut indfører kvartalskvoter på hellefisk

- Vi indfører kvartalskvoter med mulighed for at kunne vurdere forholdene i løbet af et halvt år. Og det kan være, vi vender tilbage til månedskvoter på hellefisk i midten af dette år, siger Aqqaluaq B. Egede til KNR's Qanorooq.

For to år siden var der 1281 licenser til jollefiskere efter hellefisk i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik.