Portørerne i Nuuk er tilbage på arbejde - men de er stadig utilfredse

Fredag kom kun tre portører på arbejde på Dronning Ingrids Hospital på grund af stridigheder om deres løn. Striden fortsætter mellem fagforeningen og Selvstyret.
- På baggrund af SIKs ønske er vi tilbage på arbejdet. Men vi kan ikke komme uden om, at portørerne vil reagere med en arbejdsnedlæggelse, hvis Selvstyrets forhandlere ikke rykker sig. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
Skrevet af Malik Brøns
13. april 2022 05:33

- Vi kan ikke vente længere, og vores tålmodighed er opbrugt.

Det skriver formanden for portørernes landsdækkende forening, Ujarak Jessen Heinrich, i en pressemeddelelse.

Sagen drejer sig om, at portørerne i Nuuk er meget frustrerede over deres arbejdsforhold. 

Fredag i sidste uge mødte kun tre portører på arbejde på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, mens resten meldte sig syge.

Ifølge SIK var der ikke tale om en reel arbejdsnedlæggelse, men portørerne var utilfredse med, at overenskomstforhandlingerne mellem SIK og Selvstyret var strandet.

Portørerne er da også kommet tilbage på arbejde, men utilfredsheden om deres arbejdsforhold og løn hænger ved. 

LÆS OGSÅ SIK-formand om utilfredse portører: Jeg har bedt dem om at møde på arbejde

Formanden for portørernes forening skriver, at hvis ikke overenskomstforhandlingerne snart kommer på plads, så kan portørerne finde på reelt at nedlægge arbejdet. 

- De, som står for forhandlingerne, ved hvilke krav, vi har, og vi vil kæmpe for at få de krav opfyldt. Det er nu op til forhandlerne hos Selvstyret at tage det næste skridt.

- På baggrund af SIK’s ønske er vi tilbage på arbejdet. Men vi kan ikke komme uden om, at portørerne vil reagere med en arbejdsnedlæggelse, hvis Selvstyrets forhandlere ikke rykker sig.

Udover utilfredsheden om portørernes løn, så gjorde foreningen det også klart i marts, at de blandt andet ønsker at arbejde i par, og at de savner nyt og moderne udstyr.

Mere nyt efter påsken

SIK, der forhandler på vegne af portørerne, siger tirsdag, at forhandlingerne endnu ikke er kommet i gang igen. 

Jess G. Berthelsen, der er formand for SIK, forstår godt portørernes frustration og støtter deres krav om en større lønningspose. 

- En af grundene til, at vi ikke er kommet videre, er nok, at vi lige har fået en ny regering, som lige skal falde på plads. Når det sker, regner jeg stærkt med, at forhandlingerne går i gang igen, sagde Jess G. Berthelsen fredag.

Hos portørernes forening er der også forståelse for, at det nye Naalakkersuisut lige skal falde på plads først, men det ændrer ikke på, at de er trætte af at vente. Formanden siger, at de fastholder, at der kan komme en arbejdsnedlæggelse, men kan ikke sige hvornår.

- Det ser vi på efter påsken, siger Ujarak Jessen Heinrich.

Økonomi og Personalestyrelsen i Selvstyret siger til KNR, at der er igangværende forhandlinger om portørernes overenskomst, men kan ikke bekræfte om forhandlingerne er genoptaget.