Rød blok vil afvise ny CIA undersøgelse

Der bliver ikke nogen uvildig undersøgelse af CIA’s mulige fangetransporter i grønlandsk luftrum. Heller ikke hvis rød blok vinder valget. Det slår Helle Thorning Schmidt, Villy Søvndal og Margrethe Vestager fest i et fælles interview i Politiken i dag.
Skrevet af Martine Lind Krebs
05. september 2011 07:06

De tre fremlægger i avisen deres fælles udenrigspolitik med titlen ’En aktiv og ansvarlig udenrigspolitik’.

Oppositionen har ellers gentagne gange over for den nuværende regering krævet en uvildig undersøgelse af flyvningerne, efter at regeringens egen undersøgelse slog fast, at man ikke kunne få oplyst, om der have været fanger om bord på CIA’s ulovlige flyvninger i dansk og grønlandsk luftrum.

I stedet bebuder de tre partier, at med dem ved magten vil der komme kommissionsundersøgelse af grundlaget for Irak-krigen og sagen om danske krigsfanger i Afghanistan.

- Vi har ønsket at lave et begrænset antal undersøgelser. Man må prioritere. Vi ønsker ikke at sende det signal, at nu er det revanche, og at en ny regering har brug for et dramatisk opgør med fortiden. Vi har ikke behov for at drukne Danmark i et stort undersøgelsesapparat, siger Villy Søvndal til Politiken.

Enhedslisten står dg stadig fast på kravet om en undersøgelse af CIA-flyvningerne, og  Frank Aaen siger, at partiet vil kræve undersøgelsen gennemført, hvis den skal forhandle med en ny regering.