Råd arbejder på frihandelszone med Island og Færøerne

Det vestnordiske, arktiske samarbejde var i fokus, da Vestnordisk Råd holdt en session under Arctic Circle Assembly, som blev afholdt i den islandske hovedstad, Reykjavik, i forgangne uge.
Formand Bill Justinussen taler ved Arctic Circle Assembly Foto © : Vestnordisk Råd
Skrevet af Camilla Dam
04. november 2014 11:07

Og rådet har store planer for en frihandelszone mellem Grønland, Island og Færøerne.

– Et af de områder, som Rådet nu vil arbejde videre med er det økonomiske samarbejde i regionen, og herunder om muligheden for at etablere en vestnordisk frihandelszone.

- En frihandelsaftale ville give de tre lande en mulighed for at styrke deres økonomi som Grønlands tilfælde er afhængig af bloktilskud, for Færøerne der arbejder på at gøre øen fri for blokstilskud, og for Islands vedkommende kan afhjælpe at formindske landets gæld, som opstod under finanskrisen. 

- Derudover vil Rådet vil også fokusere på den synergieffekt, et veletableret transportnetværk kan skabe for landene, når sejlruterne gennem Det Arktiske Ocean åbner, siger formand Bill Justinussen på Vestnordisk Råds hjemmeside.

Læs også Inga Dora fik nøglerne til Vestnordisk Råd
Rådet har ligeledes fokus på klimaet. 

– Med klimaændringerne og de konsekvenser ændringerne har for vores region i Arktis, har det været naturligt for Rådet at udvikle mere omfattende vestnordisk samarbejde om Arktis. 

- Derfor er Rådet gået i gang med at arbejde på at skabe en fælles, vestnordisk strategi for Arktis på de områder, hvor landene deler fælles interesser, og hvor gensidigt kan drage fordele af sådan en strategi, siger Bill Justinussen.

Læs også Ny generalsekretær i Vestnordisk Råd

Bill Justinussen sad i et diskussionspanel sammen med tidligere Inatsisartut-formand Josef Motzfeldt, Einar K. Guðfinnsson, formand for det islandske parlament, Altinget, Páll á Reynatúgvu, viceformand for det færøske parlament, Løgtingið, og rådets tidligere generalsekretær Thordur Thorarinsson under Arctic Circle Assembly.

Vestnordisk Råd blev etableret tilbage i 1985, mens det i sin nuværende form har eksisteret siden 1997. Rådet består af seks medlemmer fra hvert af de tre lande.