Qeqqata Kommunia hjælper plejefamilier med penge til ferien

Det har i mange år skabt splid i plejefamilierne, at ikke alle børnene kunne komme med på ferie. Nu giver kommunen en hjælpende hånd.
Kommunen vil give en tur/retur billet enten til Danmark eller et hvilket som helst sted i Grønland. Foto © : Marry Stephensen
29. november 2023 11:16

Torsdag morgen var der møde i Qeqqata Kommunia, hvor kommunalbestyrelsen besluttede at bevilge penge til kommunens plejefamilier, så de fremover kan komme på ferie med deres plejebørn uden selv at skulle til lommerne.

Og det glæder i den grad formand for kommunens velfærdsudvalg, Julianne Enoksen (IA):

- Vi er meget glade. Både på vegne af børnene og deres plejeforældre. Det er meget vigtigt, siger hun.

Førhen har kommunen konsekvent afvist alle ansøgninger fra plejefamilier om at få penge til at komme på ferie med deres plejebørn.

Hvilket ofte kunne have store konsekvenser for forholdet mellem plejefamilie og plejebarn. For hvorfor må nogle af ungerne komme med på ferie med far og mor, mens andre bare skal blive hjemme. Det kan være svært at forstå for børn. Og føles helt forfærdeligt, fortæller Julianne Enoksen.

Især efter ferien, hvor hverdagen igen melder sig, men hvor der i mellemtiden er opstået en uoprettelige ulighed indenfor familiens ellers trygge rammer.

For mens næsten hele familien tager på ferie, sendes plejebarnet hen til en anden plejefamilie - og så føles den familie, barnet plejer at være hos - pludselig ikke som sin alligevel. Man er pludselig ikke en rigtig del af familien:

- I forvejen har de her børn mange barske oplevelser i hverdagen. Derfor føles det også som et svigt igen, når plejefamilierne bare tager afsted uden dem. Det går ud over dagligdagen, når de kommer tilbage, siger hun.

Skaber forskelle i familierne

Derfor har det også været vigtigt for kommunen at få rettet op på uretfærdigheden i, at der blev gjort forskel på plejebørn og ”egne børn”.

Og det, at der i visse tilfælde også blev gjort forskel plejebarn og plejebarn imellem. For i nogle plejefamilier med flere plejebørn fra forskellige kommuner kunne man nogle gange godt få betalt ferien, mens Qeqqata Kommunias plejebørn altså altid fik en afvisning.

Noget som igen var med til at fordre følelsen af uretfærdig, fortæller Julianne Enoksen: 

- Selv familier, som har haft et plejebarn i over ti år, fortæller, at når de kommer tilbage fra ferie, så nulstiller de og skal starte forfra. Det må være barsk for børnene, at de føler, de bliver efterladt igen.

Helt konkret betaler kommunen for enten en tur/retur billet mellem Grønland og Danmark, eller en tur/retur indenrigsbillet alt efter, hvor plejefamilien skal hen.

Det håber Julianne Enoksen også kan være med til at tiltrække nye plejefamilier, så det ikke er en dyr ferie, som skal spænde ben for familier, som gerne vil hjælpe:

- Det håber jeg helt klart. Jeg håber, at plejeforældre for lyst til at ansøge, siger hun.