UDBUD Qaasuitsup: Indkøb af varer for 55 mio. kr. ikke sendt i udbud

Ikke kun Kommuneqarfik Sermersooq, men også Qaasuitsup Kommunia har indgået en indkøbsaftale med Arctic Import uden at sende opgaven i udbud.
23. februar 2016 05:01

Men til forskel fra Kommuneqarfik Sermersooq, som kun har lavet en aftale på området for daginstitutioner, har nordkommunen ladet indkøbsaftalen til en værdi af op mod 55 millioner kroner omfatte alle offentlige institutioner lige fra vuggestuer og plejehjem til den kommunale administration.

Det bekræfter administrerende direktør i Qaasuitsup Kommunia Hans Eriksen:

- Ja, det har vi. Og det er en videreførelse af en samhandelsaftale fra 2009, sådan så vi i dag stort set kun handler med Arctic Import, oplyser Hans Eriksen.

Kun varer fra Arctic Import

Den nye aftale med Arctic Import betyder, at det siden 1. januar 2016 ikke længere er tilladt for kommunens institutioner og arbejdspladser og den kommunale administration at købe varer andre steder end hos Arctic Import.

Læs også Sermersooq sætter fart på udbud

Og de varer, som engrosfirmaet ikke selv kan levere, skal kommunens institutioner og afdelinger stadig have leveret fra Arctic Import, siger Hans Eriksen.

- Dem skal Arctic Import stadig levere via engrosfirmaets samhandel med andre leverandører. Så indkøbet går stadig igennem Actic Import.

Indkøbsaftale ikke i udbud

Alt i alt ligger kommunens årlige indkøbsbudget på vareområdet på 50 - 55 millioner kroner, oplyser Hans Eriksen videre.
Men heller ikke aftalen med Arctic Import har været i udbud, erkender han:  

- Nej, vi har ikke sendt aftalen med Arctic Import i udbud. Det har vi ikke haft behov for.

Læs også GE trækker Sermersooq for Tilsynsrådet

Heller ikke selv om det kunne have været til gavn for skatteyderne, hvis det viste sig, at kommunen kunne have fået indkøbsaftalen til en bedre pris hos en af Arctic Imports konkurrenter, undertreger Hans Eriksen.

- Vi kan jo se, når vi sammenligner med de priser som andre leverandører har og ud fra de stordriftfordele og effektiviseringer, som vi har opnået, at vi har indgået en meget god aftale med Arctic Import, fastholder Hans Eriksen.

Ingen regler overtrådt

Han fastholder også, at kommunen ikke har overtrådt hverken licitationsregler eller kommunalfuldmagten.

- Vi mener ikke, vi har overtrådt nogle licitationsregler, som jo kun vedrører bygge-anlægsområdet ved at indgå en samhandelsaftale med Arctic Import, siger Hans Eriksen. Og heller ikke overtrådt kommunalfuldmagten.

Læs også Ingen udbudsrunde på millionindkøb til daginstitutioner

Alt i alt forventer kommunen en samlet årlig besparelse på eksklusivaftalen med Arctic Import på 6,7 millioner kroner som følge af færre og større indkøb. Det kan andre ikke gøre bedre, vurderer kommunen.

Aftalen med Arctic Import løber i to år frem til 31. december 2017, oplyser Hans Eriksen.

- Så skal vi vurdere, hvor stort et afkast aftalen har givet, og om vi skal fortsætte med Arctic Import eller om vi skal indgå en aftale med et andet firma, siger administrerende direktør i Qaasuitsup Kommunia, Hans Eriksen.