UDBUD GE trækker Sermersooq for Tilsynsrådet

Grønlands Erhverv kritiserer skarpt, at landets største kommune har undladt at sende indkøb af mad, møbler og bleer til kommunens daginstitutioner for syv millioner kroner i udbud.
Foto © : Simon Uldum
19. februar 2016 10:07

Det er i strid med reglerne, mener sekretariatschef Karsten Lyberth Klausen fra Grønlands Erhverv, som nu vil indbringe Kommuneqarfik Sermersooq for Tilsynsrådet:

- Det største problem ved det her er jo ikke, at man indgår en aftale. Vi mener bare at den skal udbydes til andre, siger Karsten Lyberth Klausen til KNR.

- Hvorfor?

- For at sikre sig, at man får den billigste pris, og at man får mest muligt for skattekronerne, som vi alle sammen er med til at betale, lyder det fra Karsten Lyberth Klausen fra GE.

 

Ingen udbudsrunde

I går bekræftede økonomichef i kommuneqarfik Sermersooq, Lars Møller-Sørensen, at kommunen ikke havde sendt opgaven med at levere varer til kommunens daginstitutioner til en værdi af omkring syv millioner kroner i udbud:

- Det er fuldstændig korrekt, at i relation til den konkrete aftale med Arctic Import på børnehaver, der har aftalen ikke været i udbud, siger Lars Møller-Sørensen.

Læs også UDBUD Ingen udbudsrunde på millionindkøb til daginstitutioner

I stedet valgte kommunen at overlade hele opgaven eksklusivt til engrosfirmaet Arctic Import:

Men den går ikke, lyder vurderingen fra Grønlands Erhverv.

- Godt nok har vi ikke en tilbudslov på området for vareindkøb lige som vi har på bygge og anlæg, siger Karsaten Lyberth Klausen.

-Men vi har en kommunalfuldmagt. Og der ligger jo i den, at man skal forvalte de offentlige midler på den mest optimale måde til gavn for alle borgere i det her samfund.

 

Økonomichef lodret uenig

Men økonomichef i Kommuneqarfik Sermersooq, Lars Møller-Sørensen er lodret uenig i, at kommunen skulle have forbrudt sig mod Kommunalfuldmagten.

- Det mener vi sådan set ikke. For Kommunalfuldmagten siger, at vi skal forvalte borgernes penge bedst muligt. Og så skal vi i en eller anden grad sikre en lige behandling af borgerne.

- Og vi kan jo se, at kommunen kommer til at spare mellem 20 og 25 procent i forhold til tidligere ved at have samlet sit vareindkøb hos Arctic Import, forklarer Lars Møller-Sørensen.

Men der gælder vel også en lige behandling engrosfirmaerne. De skal vel også stilles lige i forhold til at kunne byde?

- Det er også det, vi arbejder på på sigt, lyder det fra økonomichefen.

 

Ikke godt nok

Men det er ikke godt nok, mener GE, som altså nu vil have prøvet sagen hos Tilsynsrådet:

- Vi prøver at få Tilsynsrådet til at vurdere, om det her er lovligt, kan man gøre det på denne her måde, eller er det ikke lovligt, siger Karsten Lyberth Klausen.

Men de kan bare komme an, mener man i kommunen:

- Det skal de være hjerteligt velkomne til. Vi har vores på det tørre, vil jeg sige. Og jeg vil blive meget, meget overrasket, hvis der skulle ske noget dér, slutter økonomichefen i Kommuneqarfik Sermersooq, Lars Møller-Sørensen.