Qaasuitsup: Her giver vi klagevejledning til borgerne

Dybt urimelig og usaglig kritik. Sådan lyder svaret fra Qaasuitsup Kommunia til Det Sociale Ankenævn, som har udtalt stor bekymring over det store fald i antallet af klagesager over afgørelser på handicapområdet i 2014.
05. juli 2016 16:09

Nævnet er bekymret for, om kommunerne så har overholdt deres pligt til at vejlede især handicappede borgere om, at de kan klage til det Sociale Ankenævn, hvis de har fået afslag på en ansøgning fra deres kommune, siger Nævnets formand Naja Joelsen:

- Der er sket en ret stor nedgang i klagesager på handicapområdet. Og vi tror eller har på fornemmelsen, at der måske ikke er blevet givet klagevejledninger til de handicappede eller til dem, der har fået en sag afgjort i kommunerne.

Men Henrik Soloy, der er socialdirektør i nordkommunen afviser, at faldet i antallet af klagesager siden 2011, hvor kommunerne overtog sagsbehandlingen på området er udtryk for, at kommunen ikke udleverer klagevejledning til kommunens borgere.

- Det er i hvert fald ikke os, der forsømmer at forsyne borgere med en klagevejledning, siger Henrik Solo.

- Og jeg kan ikke genkende den kritik. For vi kører med standardskrivelser hos os hvor der ligger en fast klagevejledning på alle skrivelser, breve og afslag, understreger Henrik Soloy.

 

Læs også Borgere snydes for klagevejledning

 

Tag ja-hatten på

Tværtimod opfodrer socialdirektøren Det Sociale Ankenævn til at tage ja-hatten på og mener, at nedgangen i klagesager omvendt er en succeshistorie:

- Jeg tror, at nedgangen skyldes, at vi har sagsbehandlere ude ved borgerne i hver en by. Vi har sagsbehandlere, der tager på hjemmebesøg hos de handicappede og taler med dem og finder ud af, hvad de har brug for af hjælp. Det er bevis på, at kommunerne kan løfte nogle af opgaverne meget bedre, end de kan centralt nede i Selvstyret, siger Henrik Soloy.

Det Sociale Ankenævn er også bekymret for manglende klagevejledning, når det gælder børnesager. Her modtog  Nævnet kun 16 klager i hele 2014 fra borgere i de fire kommuner.

Samtidig har netop Qaasuitsup kommunia her fået meget kraftig kritik for sin sagsbehandling.

Så hvorfor er antallet af klagesager ikke højere, hvis kommunen har udstyret alle, der har fået afslag på en henvendelse vedrørende børneområdet er blevet udstyret med en klagevejledning:

 - Vi har da borgere, der klager. Men mange af børnesagerne er jo virkeligt tunge sager. Og det er vel ikke sådan, at en borger skal klage hver eneste gang, der sker et indgreb omkring børnesager, fordi borgerne kan jo også godt se, at de har behov for hjælp. Der er også mange af borgerne, der henvender sig, når vi skal anbringe børn, forklarer socialdirektør i Qaasuitsup Kommunia, Henrik Soloy.

 

Skyder på Nævnet

Også kommunens afgående specialkonsulent på socialområdet, Dariusz Sobczynski skyder igen ved at kritisere Det Sociale Ankenævn for en alt for langsommelig sagsbehandling.

- Det kan stadigvæk tage Ankenævnet op til et år at registrere en modtagen klage og sende anmodning om sagsakter til kommunen, skriver Dariusz Sobczynski - der skal være ny socialchef i kommune Kujalleq - blandt andet i kommentarfeltet på KNR.gl