Borgere snydes for klagevejledning

Formanden for Det Sociale Ankenævn, Naja Joelsen er dybt bekymret over, at nævnet i 2014 modtog langt færre klager fra handicappede borgere, efter at kommunerne i 2011 overtog sagsbehandlingen på området.
04. juli 2016 15:03

Det tyder nemlig på, at borgerne ikke får den vejledning i at klage over sagsbehandlingen af deres kommune, som de har krav på, siger Naja Joelsen:

- Det, vi bemærker her på nævnet, det er jo, at antallet af handicapsager er faldet meget, meget drastisk, og det undrer os rigtigt meget, siger formand for Det sociale Ankenævn, Naja Joelsen til KNR.

Hvor bekymrende er det?

- Jeg mener, det er meget bekymrende, siger formanden for Ankenævnet.

- Konsekvensen kan jo være, at borgerne ikke får den hjælp, som de har behov for, og som de også har ret til, siger Naja Joelsen.

 

Behandlet 199 sager

Udtalelsen falder i forbindelse med udgivelsen af nævnets seneste årsberetning fra 2014, hvor den grønlandske udgave har været stærkt forsinket på grund af mangel på tolkekapacitet.

Her har Det sociale Ankenævn i alt behandlet 199 sager, mens 153 blev afvist, først og fremmest fordi klagefristen var overskredet, eller fordi klagesagen ikke hørte hjemme i Det sociale Ankenævn.

Blandt de sager, som nævnet tog op, handlede langt de fleste om sager vedrørende offentlig hjælp.

Mens andre havde klaget over kommunens afgørelse i sager om alders- og førtidspension, hjælp til børn og unge og altså hjælp til personer med vidtgående handicap,  fremgår det videre af årsberetningen.

Blandt de 199 fik 146 af klagerne medhold. Mens Det sociale Ankenævn måtte sende 18 sager retur til kommunerne, fordi de havde begået så alvorlige fejl i sagsbehandlingen, at det stred mod borgernes retssikkerhed, og derfor skulle sagerne gå helt om.  

 

Børnesager vækker bekymring

Også de ganske få klager over børnesager, nemlig 16 i alt, vækker mistanke om manglende udlevering af klagevejledning til borgeren. Især når kun to af børnesagerne handler om anbringelse uden for hjemmet uden forældres samtykke:

- Her vil jeg igen fokusere på, om forældrene eller moderen og faderen har fået klagevejledning. For hvis de ikke har fået klagevejledning, så er det jo vanskeligt at vurdere, om de reelt har ønsket, at børnene skal tvangsfjernes eller ej. Eller hvordan sagsbehandlingen generelt har været ved kommunerne, siger formand for Det Sociale Ankenævn, Naja Joelsen.

Det sociale Ankenævns afgørelser er endelige. Det vil sige, at en klager ikke kan anke nævnets afgørelse.