Professor om olie: Erfaringer fra hele verden viser omfattende konsekvenser

Professor savner, at der bliver taget hånd om mulige konsekvenser for samfundet i Naalakkersuisuts nye oliestrategi.
- Alle erfaringer fra hele verden viser, at det får en lang række omfattende konsekvenser, siger Anne Merrild Hansen.
Skrevet af Ivik Kristiansen
18. februar 2020 16:19

En olieindustri i Grønland kan forvrænge samfundet, og derfor er det vigtigt, at samfundsudviklingen tænkes ind i arbejde tidligt, siger professor i miljøvurdering og professor ved Ilisimatusarfik Anne Merrild Hansen.

Men dømt ud fra den nye oliestrategi har Naalakkersuisut ikke gjort sig mange tanker om samspil mellem olieindustrien og samfundet, mener professoren. Hun savner også et oplæg for, hvad man vil gøre for at undgå utilsigtet samfundsdrejninger.

- Alle erfaringer fra hele verden viser, at det får en lang række omfattende konsekvenser, siger Anne Merrild Hansen.

Oliestrategien
 

  • Naalakkersuisut godkendte oliestrategien for 2020-2024 i slutningen af januar i år.

 

  • Strategiens hovedfokus ligger på at få genskabt interessen for grønlandsk olie

 

  • Åbning af nye licensområder såvel onshore som offshore.

 

  • Gennemførelse af geologiske og geofysiske tiltag 

 

  • Aktiv markedsføringsindsats over for olieindustrien.

 

  • Tilpasning af rammevilkår, herunder særligt tilpasning af beskatnings-niveauet i henhold til en ny ’first-mover’ ordning, der skal gælde i strategiperioden.

 

  • Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, gennemførte et markedsføringsfremstød i Houston i uge 6 for at skabe opmærksomhed om åbningen af nye licensområder i Grønland.

 

  • Derefter rejste embedsmænd fra Selvstyret til et tilsvarende event i London den 10. februar 2020.

Kilde: Naalakkersuisut

LÆS OGSÅ Olieeventyr kan hurtigt blive mareridt

Professoren forklarer, at fund af olie får indflydelse på folks hverdag. Olie tiltrækker folk fra udlandet, det tiltrækker også folk fra kysten, og får det indflydelse på, hvor folk bor. Og når der er flere, der arbejde med olie, må deres tidligere arbejdspladser vinke farvel til dem.

En olieproduktion betyder også, at flere skibe vil sejle i grønlandsk farvand, og det betyder øget pres på sikkerheden til søs.

Og det er nogle ting, som der bør tages højde for i udviklingen af olieområdet, mener professoren.

LÆS OGSÅ Pas på med olieforventninger

- Jeg savner ligesom et oplæg i strategien til en strategisk vurdering af de samfundsmæssige konsekvenser og ikke bare et fokus på enkeltprojekterne, siger hun.

Naalakkersuisut vil tiltrække selskaber, der ikke har været aktive i Grønland, herunder mindre selskaber, fremgår det af strategien.

- Det er en vigtig omstændighed, eftersom det erfaringsmæssigt er svært at tiltrække de selskaber, der for nyligt har forladt et område, står der.

Af selskaber, der har forladt området, tæller blandt andet store olieselskaber som Shell, ConocoPhillips og Statoil.

LÆS OGSÅ Olieselskaberne dropper Vestgrønland

De er blandt de store selskaber, der har en veludviklet "code of conduct" - altså retningslinjer for, hvordan selskaberne skal opføre sig, siger Anne Merrild Hansen.

Og så er der nogle af de mindre selskaber, som ikke nødvendigvis har den samme motivation til at prioritere samfundet, selv hvis de følger lovgivningen, fremhæver hun.

- De ønsker måske at finde ressourcen, de er børsnoteret, og så sælge de deres aktier med en stor gevinst. Og de har måske ikke den samme interesse i at skabe en stabil og positiv relation til lokalbefolkningen, siger Anne Merrild Hansen.

LÆS OGSÅ Masser af olie under Arktis

Professoren mener derfor, at man bør tage tiltag, der skal sikre, at olien gavner samfundet bedst muligt.

- Derfor er det rigtigt vigtigt at få tænkt udvikling ind i den overordnede generelle udvikling. Man kan undersøge forskellige udviklingsscenarier ret tidligt og få tænkt over, hvordan vi sikrer, at det her bliver til gavn for ikke bare landets nationaløkonomi, men også til gavn for de samfund, som måske ikke direkte bliver berørt af aktiviteten, siger Anne Merrid Hansen.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), men han vil ikke kommentere den nye olie- og gasstrategien. Han henviser til naalakkersuisoq for energi, Jess Svane (S).

Jess Svane er på rejse på kysten og har ikke tid et interview tirsdag, siger han.