Masser af olie under Arktis

Det arktiske område rummer omkring 90 milliarder tønder olie, som det er muligt at få op af undergrunden. Og en del af olien ligger i Grønlands undergrund. Det siger USA's Institut for Geologiske Undersøgelser, der drives af den amerikanske regering, i en ny rapport.
Skrevet af Mikkel Bjarnø Lund
24. juli 2008 08:24

90 milliarder tønder olie svarer til verdens samlede forbrug i næsten tre år.

Over halvdelen af forekomsterne findes i tre områder, nemlig Alaska med 30 milliarder tønder, det russiske Barents-område med 9,7 milliarder tønder, og så Grønlands undergrund, hvor der ifølge geologerne er 8,9 milliarder tønder.

Geologen Donald Gautier siger, at tallene er behæftet med nogen usikkerhed, men olieforekomsterne vurderes at svare til omkring 13 procent af de kendte forekomster globalt.

Der er desuden enorme mængder naturgas i området. Den samlede mængde energi vurderes til at være 22 procent af de globale ressourcer, som det er teknisk muligt at udvinde.

Adskillige lande gør krav på områder i Arktis, herunder Danmark, USA, Rusland, Canada og Norge. Interessen for Arktis er steget, efter at den globale opvarmning har lettet adgangen til den kolde region.