Pas på med olieforventninger

26. juli 2006 13:56

Grønland skal være varsom, hvis der kommer et olie-eventyr. Det siger en ekspert med indsigt i grønlandske forhold, lektor ved Roskilde Universitets Center, Rasmus Ole Rasmussen. Han mener, at olie-pengene kan knuse andre erhverv, og at selve forventningen om milliarder kan få konsekvenser i Politiken onsdag.

Han har tidligere været tilknyttet det grønlandske hjemmestyre, hvor han har analyseret olie-erfaringer fra blandt andet Canada og Alaska. Han fortæller, at blot forventningerne til et olie-eventyr kan skabe problemer for Grønland. Som eksempel nævner han Færøerne, der for nogle år siden også var i en situation med store forventninger om olie. Det alene fik huspriserne i Torshavn til at stige markant. Derfor skal man være varsom og holde begge ben på jorden, siger Rasmus Ole Rasmussen.

Og så er det vigtigt at stille krav til de store olie-selskaber. De skal ikke bare komme med en pose penge i hånden, men lave en detaljeret plan for miljøet og udviklingen i samfundet. På den måde kan Grønland få et overblik over, hvor det kan drage fordel af olie-pengene. Eksempelvis mener han, at der skal dyrkes andre erhverv, så der stadig findes måder at tjene penge på, når olien slipper op.

Planerne fra olieselskaberne skal også sikre, at Grønland kan klare sig selv, for som han siger i artiklen.

- Man kan jo diskutere, hvad der er værst at være afhængig af – det danske samfund eller olieselskaberne?

Et af de redskaber, der foreslåes, er at lave en fond, der kan forvalte oliepengene. På den måde sikre man, at økonomien ikke bliver overophedet fordi alle pengene kommer i spil på éen gang, og samtidig sparer man op til fremtiden.