Olieeventyr kan hurtigt blive mareridt

Skrevet af Karsten Sommer
26. juli 2006 07:53

Hvis forhåbningerne om store oliefund i Vestgrønland holder stik - kan det ende som et mareridt, hvis ikke det grønlandske Hjemmestyre tager sine forholdsregler.

Det vurderer senioranalytiker i Danske Bank Arne Rasmussen.

»Hvis det virkelig er rigtigt, at der er så meget olie under den grønlandske havbund, så kan det have meget ødelæggende konsekvenser for økonomien«, siger han i dag til Politiken.

Problemet er ifølge senioranalytikeren, at lande, hvor der pludselig opstår en meget stor og ekstremt givtig olieindustri, ofte risikerer, at lønningerne i netop denne sektor vil blive presset højt op i forhold til andre erhverv.

- Så al arbejdskraft vil søge ind imod oliesektoren, mens den offentlige sektor, der også får rigtig mange penge fra olieindtægterne, vil suge resten af arbejdskraften op. I sidste ende giver det stor risiko for, at alle andre industrier end olieindustrien simpelthen ikke længere kan betale sig og derfor må lukke.

Fænomenet kaldes ofte den hollandske syge, fordi det netop var det, der skete, da Holland i 1970'erne pludselig fandt store mængder gas i Nordsøen.

Ifølge Arne Rasmussen er løsningen oprettelsen af en oliefond, som den Norge og også Alaska har oprettet. På den måde sikrer de to lande, at der ikke bliver pumpet så mange oliepenge ud i samfundet, at der bliver skabt inflation, og samtidig har landene noget at stå imod med, når olien en dag slipper op.