Professor er tilfreds med overskud

Landskasseregnskabet for 2015 viser et overskud på 137 millioner kroner - formand for det Økonomisk Råd, Torben M. Andersen er glad for resultatet, men han påpeger, at det er hovedsageligt er faktorer uden for Selvstyrets kontrol, der er skyld i overskuddet.
- Det, der gør den afgørende forskel i forhold til, om man kommer ud med plus eller minus, er nogle ting, som man ikke selv er herre over, forklarer Torben M. Andersen. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
20. maj 2016 17:53

- Den umiddelbare kommentar er, at det selvfølgelig er glædeligt, at der er overskud, så man ikke kommer ud i en vanskelig situation - en brandslukningsøvelse, lyder det fra Torben M. Andersen, formand for Økonomisk Råd og professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet.

Han gør dog opmærksom på, at det hovedsageligt er faktorer uden for Selvstyrets kontrol, der har betydet, at landskassen ender med et overskud og ikke et underskud, som der var budgetteret med i finansloven.

Læs også Overraskende stort overskud i landskassen

- Det, der gør den afgørende forskel i forhold til, om man kommer ud med plus eller minus, er nogle ting, som man ikke selv er herre over, forklarer Torben M. Andersen.

Her peger Torben M. Andersen især på de gunstige priser på fisk. Dertil kommer skatter og afgifter i forbindelse med byggerier som anstalten og havnen i Nuuk, der har betydet ekstra indtægter til landskassen.

Ifølge Torben M. Andersen skal erhvervslivet udvikles for at skabe arbejdspladser og dermed indtægter til landskassen, hvis der skal være tale om en varig forbedring af økonomien.

Læs også Økonomisk uafhængighed virker næsten umulig

- Umiddelbart kan man ikke tage det her(overskuddet i landskassen, red.) som udtryk for en afgørende vending i økonomien, hvor man ser et skifte i retning af en mere selvbærende økonomi, siger Torben M. Andersen.

Torsdag fortalte naalakkersuisoq Randi Vestergaard Evaldsen til KNR, at overskuddet også skyldes, at Selvstyret generelt var blevet bedre til at styre økonomien. Den analyse er Torben M. Andersen umiddelbart enig i.

 - Det skal selvfølgelig ses på baggrund af den generelle styring af landskassens økonomi, som gør det muligt at komme ud med et overskud, siger Torben M. Andersen.

Læs også Samarbejde på tværs af politik og erhverv skal bane vejen for vækst

Læs også Demokraterne er enige i kritik af finansloven