Overraskende stort overskud i landskassen

Landskassens regnskab for 2015 er færdigrevideret, og stik mod budgettet viser regnskabet et overskud på hele 137 millioner kroner. Det skriver Selvstyret i en pressemeddelelse.
Randi Vestergaard Evaldsen. Foto © : Helle Nørregaard
19. maj 2016 16:14

Der var budgetteret med et uderskud på den såkaldte DA-konto på 73 millioner kroner inklusiv tillægsbevillinger, hvilket giver en positiv forskel på 210 millioner kroner.

Ifølge pressemeddelelsen fra Selvstyret er der flere grunde til det overraskende resultat.

- En af de væsentligste grunde er de gode priser inden for fiskeriet i 2015, herunder ikke mindst flere indtægter fra afgifter fra hellefisk og rejer. Dernæst har de store anlægsinvesteringer som anstalten og havnen i Nuuk en positive betydning for landskassen i form af øgede aktiviteter fra lokale virksomheder, som betyder flere skatter og afgifter, hedder det i meddelelsen.

Læs også Ros fra den danske finansminister

Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, er glad for resultatet, men hun slår fast, at resultatet ikke løser de økonomiske udfordringer for landet.

- Som bekendt varierer priserne på vores fisk en del. I øjeblikket er de heldigvis høje, men de kan lige pludselig falde, og vores demografiske udfordringer med flere ældre end i den arbejdsaktive alder er stadigvæk de samme.

- Vi kan ikke stoppe vores løb midt på banen og begynde at bruge flere penge. Vi skal stadigvæk holde fast i kursen om det ”lange seje træk, siger Randi Vestergaard Evaldsen i meddelelsen.

Selvstyrets eksterne revisor, Deloitte, har givet Landskassens regnskab en revisionspåtegning uden forbehold.