Presset sundhedsvæsen: Fødende til Nuuk og patienter til Danmark

Der mangler nu så mange læger og sygeplejersker, at sundhedsvæsenet laver nye tiltag hen over sommeren.
Der mangler sundhedspersonale, og personale fra vikarbureauer kan ikke lukke alle hullerne. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Christine Hyldal
06. juli 2023 15:57

Der mangler personale i sundhedsvæsenet. Og nu er problemet så stort, at kvinder kan blive sendt til Nuuk for at føde, og patienter i højere grad skal overflyttes til Danmark. 

Det meddeler Departementet for Sundhed i en pressemeddelelse. 

At der mangler sundhedspersonale er ikke nyt. Men i sommermånederne er det ifølge departementet ”særligt vanskeligt at rekruttere”. 

- For at forbedre bemandingssituationen har sundhedsvæsenet øget rekrutteringsindsatsen og brugen af sundhedsfaglige medarbejdere fra vikarbureauer, meddeler departementet.

- På trods af den øgede rekrutteringsindsats har det ikke været muligt at rekruttere medarbejdere til at kunne opretholde aktivitetsniveauet i løbet af sommeren.

Fødsler, overflytninger og ventetid

Med andre ord: Der mangler så meget personale, at patienter og fødende kan risikere ikke at blive behandlet på regionssygehus, som de bor tættest på. 

Departementet har lavet de her tiltag:

  • Det kan i nogle perioder blive nødvendigt, at gravide kvinder fra Nord- og Sydgrønland skal føde på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Det sker, hvis der ikke er det nødvendige personale til at sikre et forsvarligt fødselsberedskab på regionssygehusene. Det kommer som minimum til at blive aktuelt for kvinder, der skal føde i Ilulissat og Qaqortoq.
  • Flere patienter skal flyttes, når der er meget få eller ingen læger og sygeplejersker til at bemande sundhedscentrene, regionssygehusene og Dronning Ingrids Hospital. Det kan være, at patienterne skal flyttes til Danmark. 
  • Besøg af sundhedspersonale i bygder kan blive udskudt eller aflyst.
  • Efter klokken 16 er det muligt, at folk selv skal kontakte nærmeste regionssygehus i stedet for det lokale sundhedscenter.
  • Dronning Ingrids Sundhedscenter i Nuuk er også ramt. Så du kan ikke forvente, at en læge ringer tilbage til dig samme dag, hvor du har ringet til lægetelefonen. 

Sundhedsvæsenet vil løbende informere om, hvordan de nye tiltag skal rulles ud hen over sommeren, meddeler Departementet for Sundhed.