Potent mineselskab begynder mineralefterforskning efter nikkel

Droner og kunstig intelligens skal hjælpe mineselskabet Kobold Metals med at finde råstoffer til den grønne omstilling her i Grønland.
Bluejay Mining driver også Dundas Titanium projektet i Nordvestgrønland. Foto © : Bluejay Mining
Skrevet af Mathies Hvid Toft
28. marts 2022 11:51

Nu begynder mineralefterforskningsselskabet Kobold Metals at bore efter råstoffer i den grønlandske undergrund.

Det skriver Reuters.

Helt præcist på den østlige side af Qeqertarsuaq.

Selskabet, der har store investorer som Microsoft-stifter Bill Gates og stifter af Amazon Jeff Bezos i ryggen, vil blandt andet gøre brug af avancerede droner til at finde de rigtige steder at begynde at bore efter råstoffer.

Det er råstoffer, der kan bruges i den grønne omstilling, som er i selskabets søgelys. Det kan være Nikkel, kobber, kobolt og platinium.

Alt kan bruges for eksempel til at leve batterier til elektriske biler.

LÆS OGSÅ Bluejay vil lede efter metaller på Qeqertarsuaq med amerikanske rigmænd i ryggen

KoBold Metals har et samarbejde med mineselskabet, Bluejay Mining. 

KoBold Metals vil under samarbejdsaftalen eje 51 procent af projektet, imens Bluejay vil eje 49 procent.

Ifølge Bluejay Minings direktør, Bo Steensgaard viser den seneste udvikling med Ruslands Invasion af Ukriane, at der er brug for nye leverandører at de vigtige råstoffer.

- Den seneste uheldige geopolitiske udvikling viser med tydligehed, at vesten har brug for nye leverandører af disse kritiske råstoffer, siger han til Reuters.

Lige nu leverer Rusland for eksempel omkring 10 procent af verdens nikkel.

Dundas fik udnyttelsestilladelse

Foruden Disko Projektet har Bluejay Mining også drevet Dundas Titanium projektet over de sidste seks år – et projekt som i december 2020 fik en udnyttelseslicens af Naalakkersuisut.

Bluejay Mining er i gang med at rejse finansieringen til anlægget af selve minen og tilhørende mineral-forarbejdningsanlæg. Dundas Projektet er i Nordvestgrønland 80 kilometer syd for Qaanaaq og 40 kilometer øst for Thule Air Base.

Der er dog lang tid til, at der eventuelt vil blive gravet efter metaller på Qeqertarsuaq.

Før projektet når så langt, skal selskabet nemlig finde ud af, om der er overhovedet er nok metal at hente op fra jorden, altså en efterforskning. 

Derefter skal der laves redegørelser over konsekvenser for samfund og miljø, hvis projektet bliver sat i gang - redegørelser som skal godkendes af Naalakkersuisut. 

Projektet skal også i offentlig høring, og de bemærkninger, som kommer frem under høringen, skal behandles af Naalakkersuisut. Og hvis Naalakkersuisut godkender, kan Bluejay aflevere en ansøgning om udnyttelsestilladelse, som Naalakkersuisut også skal godkende.