Politisk krav om værdig død

Politikere fra Siumut og Atassut foreslår etablering af hospice i Grønland, hvor folk kan få en fredelig og tryg afslutning på deres liv.
Skrevet af Noah Mølgaard
05. september 2012 04:55

Flere og flere personer i Danmark vælger at afslutte deres liv på hospice. Der tilbringer de deres sidste dage omgivet af tryghed.

Efterhånden mange personer og deres familier i Grønland får også besked om at en uhelbredelig sygdom lægger hindring for at livet kan fortsætte. Mange uhelbredeligt syge afslutter deres liv på sygehus, alderdomshjem eller plejehjem. Der er også enkelte, der vælger at tilbringe deres sidste dage i deres eget hjem.

Nu foreslår Doris Jakobsen fra Siumut og Atassuts Siverth K. Heilmann og Knud Kristiansen at der bliver oprettet et hospice i Grønland.

- Vi fra Atassut mener, at man ved etablering af en hospice, vil give de syge deres pårørende mere respektable og betryggende rammer, samtidig med at man vil give de syge trygge og ensartede rammer og pasning, skriver Siverth K. Heilmann og Knud Kristiansen i deres begrundelse for forslaget.

Doris Jakobsen har også kigget på erfaringerne i Danmark, hvor der i dag eksisterer 17 hospice. De giver en så smertefri og værdif afslutning på livet som muligt.

Atassut politikerne og Doris Jakobsen foreslår, at der bliver etableret et hospice med 12 pladser.

Emnet bliver drøftet i Inatsisartut, der indleder efterårssamlingen fredag den 21. september.