Polarulven i Grønland er en bestand for sig

I over hundrede år har det været diskuteret, om polarulven som selvstændig bestand vitterligt fandtes. Men et nyt studie slår nu fast, at der eksisterer en lille og meget isoleret bestand af polarulve, som kun findes på Ellesmere Land og i Grønland.
Foto © : Outward_bound/Flickr Creative Commons
Skrevet af Mette Wallach
13. november 2018 12:09
Versionist Connie Fontain

Studiet fra Grønlands Naturinstitut og Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet har sekventeret fulde genomer af ulve fra både Nordamerika og Grønland og her tegner sig et tydeligt billede af, at polarulven rent faktisk findes. 

- De ulve, der er i Grønland og Ellesmere i Island, er en gruppe ulve, som adskiller sig tydeligt fra andre ulve, også fra de ulve, som vi har i de arktiske områder i Nordamerika, siger Mikkel Sinding, der er forsker og ph.d. ved Grønlands Naturinstitut og Københavns Universitet.

Han fortæller, at studiet også har fundet ud af, at polarulven ser ud til at være den mindste ulvebestand, der lever i Nordamerika og Arktis. Han kan dog ikke give et eksakt antal:

- Jeg vil tro at et fornuftigt skøn er omkring 200 dyr, i hvert fald under 500, siger han.

Sidste år overvejede Naalakkersuisut at tillade jagt på ulve efter 29 års fredning, og det vakte glæde hos en række fangere, der oplevede, at deres fangstdyr flygtede andre steder hen på grund af ulvenes tilstedeværelse. Dengang advarede Grønlands Naturinstitut mod at skyde ulvene.

LÆS OGSÅ Projekt vil have slædehunde på UNESCO's verdensarvslite

Ifølge Mikkel Sinding kan studiet her bruges som ekstra erfaringsgrundlag for Naalakkersuisut, så forvaltningen på området foregår forsvarligt og på et oplyst grundlag:

- Nu kan de bruge den videnog sætte sig ned og kigge på, aha de er kun i familie med Ellesmere Island, og ikke hele det store kontinent, og vi har faktisk bare en lille gruppe ulve her, så de kan foretage en mere forsvarlig forvaltning, siger han.

Qimmeq-projektet, der undersøger de grønlandske slædehunde, har støttet ulveprojektet økonomisk, og næste skridt bliver nu at undersøge, hvor meget ulve og hunde er blandet sammen her i Arktis, forklarer Mikkel Sinding.