Polar Seafoods trawlerklage er afvist

Klageudvalget for Miljøbeskyttelse har afvist at behandle den klage, som Polar Seafood har indgivet. Selskabet har ingen kommentarer lige nu, siger bestyrelsesformand.
Polar Aassik brød ud i brand 17. marts og sank. Foto © : Arktisk Kommando
15. august 2021 11:14

Det er snart mange måneder siden, at trawleren Polar Aassik sank. Nu ligger den på 300 meters dybde i Diskobugten ud for Qasigiannguits kyst. 

Men selvom trawleren ligger bomstille, er sagen er langt fra slut og har efterhånden udviklet sig til en disputs mellem Polar Seafood, der ejer skibet, og Departementet for Miljø.

Det startede med, at selskabet blev bedt om at tømme skibet for olie ingen udgangen af juni, men det klagede Polar Seafood over tidligere på sommeren.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Polar Aassik skal ikke hæves

Klagen havde opsættende virkning og resulterede altså i, at sagen stod stille til Klageudvalget vedrørende Miljøbeskyttelse havde behandlet den. Skibet blev altså ikke tømt for olie.

Og nu står Polar Seafood tilbage med en lang næse: Klageudvalget vedrørende Miljøbeskyttelse har nemlig afvist at behandle klagen.

Det oplyser udvalgsformand Pipaluk Lynge Rasmussen (IA). Formanden ønsker dog ikke selv at stille op til interview om afgørelsen, som KNR har fået indsigt i.

Departement: Fjern olien, eller fjern skibet

I afgørelsen bliver der lagt vægt på, at Departementet for Miljø har udstedt et nyt påbud, efter klageudvalget modtog klagen. Det skete 20. april. 

I det nye påbud fremgår det, at skibet fortsat skal tømmes for olie, og at det skal ske inden 31. oktober, for at det nås, inden at bugten fryser til. Alternativt skal trawleren fjernes helt fra området. 

Men spørger man Polar Seafood er det slet ikke muligt at få olien ud. Fiskeriselskabet har haft undervandsdroner på arbejde for at studere skroget, og efter sigende er det slet ikke muligt at få adgang til tankene.

LÆS OGSÅ Polar Seafood klager over påbud om at tømme sunket trawler for olie

Dét scenarie har departementet dog også taget højde for i sit seneste påbud. 

Hvis Polar Seafood kan dokumentere, at det ikke er fysisk muligt, eller at der er for store risici forbundet med arbejdet, skal selskabet finde en anden måde at sikre, at der ikke sker "yderligere udslip/forurening" af olie, står der.

Men hvordan har selskabet tænkt sig at bære sig ad? Det skal Polar Seafood redegøre for i en plan, der skal sendes til myndighederne senest 15. august, altså på søndag.

Og det har selskabet tænkt sig at leve op til. Det fortæller Henrik Leth, der er bestyrelsesformand i Polar Seafood, men udover det har han ingen kommentarer til klageudvalgets afgørelse.

50.000 liter olie

Trawleren ligger på havets bund ud for Qasigiannguits kyst. Det har den gjort, siden den sank 17. marts - altså for mere end tre måneder siden.

Ombord på skibet var omkring 50.000 liter olie, og en del af det er siden sevet ud og har bredt sig på vandoverfladen.

Grønland står selv for at bekæmpe olieforurening indenfor den såkaldte tredje sømilegrænse - altså i de kystnære områder - hvor Polar Aassik sank. 

LÆS OGSÅ Polar Aassik står ret og op på havbunden og lækker olie 

Selvstyret har dog været nødt til at få hjælp fra Arktisk Kommando til at overvåge forureningen og tage prøver.

Længe efter, at trawleren sank, var der olie på vandet, men lige nu er der intet tegn på, at der siver olie ud fra skibet. 

Departementet for Miljø lægger vægt på, at trawleren er sunket i det, de kalder et "yderst naturfølsomt område", hvor det primære erhverv er lokalt fiskeri.