Polar Aassik står ret og op på havbunden og lækker olie 

Der siver stadig olie ud af trawleren Polar Aassik, som står på havbunden cirka seks sømil sydvest for Qasigiannguits kyst. 
Branden bliver forsøgt slukket på trawleren. Foto © : Arktisk Kommando
04. juni 2021 11:24

- Vi kan konstatere, at der stadigvæk er en mindre olieudsivning fra vraget. Men det er ikke i så stort et omfang, som det var i starten, siger Dan B. Termansen. 

Han er fungerende chef for Arktisk Kommando.

Et område på nogle hundrede meter gange nogle hundrede meter er forurenet med olie fra den forliste trawler. 

Den brød i brand og sank 17. marts. og nu - snart tre måneder senere - siver der altså stadig olie ud af vraget. 

- Der er stadigvæk en del olie, der hvor trawleren sank. Det tyder på, at der stadig kommer noget ud af vraget, siger Dan B. Termansen.

Flyver over området

Arktisk Kommando flyver regelmæssigt over området for at overvåge udslippet. Der bliver også sendt inspektionsskibe afsted, hvis der er behov for at indsamle olieprøver.

Derfor opfordrer Dan B. Termansen også folk til at sige til, hvis de for eksempel ser dyr smurt ind i olie. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Polar Aassik skal ikke hæves

Det kan man selv anmelde, hvis man downloader appen Grønlandsvogterne, hvor man kan sende billeder til Arktisk Kommando.

- Hvis man ser olieindsmurte dyr som fugle eller har andre observationer, så er vi meget interesserede i at vide noget om, da det er med til at give os et billede af hele situationen, siger han.

I alt havde Polar Aassik 50.000 liter olie ombord i tankene, da den sank. 

Står ret på havbunden

Ifølge Selvstyret har Polar Seafood ansvaret for at få olien fjernet. Det er det selskab, der ejer Polar Aassik.

Deadline er udgangen af juni, og i denne uge lavede koncernens forsikringsselskab nye undersøgelser af vraget med undervandsdroner. Det viser sig, at står ret op på havbunden, som om det stadig sejler. 

 

Foto © : Grønlands Politi

Polar Aassik, da den brændte 17. marts. Foto: Grønlands Politi

 

- Det står på kølen, men det har sænket sig ned i havbunden, der er blød på det område. Så skibet har sænket sig flere meter ned i havbunden. Det er selvfølgelig medtaget af den tur, som det har fået ned igennem de 300 meter fra overfladen, og den brand, der har været på skibet, siger Dan B. Termansen.

KNR har også  forsøgt at få en kommentar fra Polar Seafood, men ledelsen i koncernen vil ikke stille op til interview.

Siumut: Hæv vraget

Forureningen har også fået et politisk efterspil.

Siumut i Kommune Qeqertalik, hvor vraget ligger, har krævet, at trawleren skal bjærges. 

- Hvis vi skal sikre den mindst mulige forurening af havområdet og miljøet, så skal den sunkne trawler ud for Qasigiannguit hurtigst muligt bjærget, har sagde Aqqa Samuelsen, der er gruppeformand for de lokale siumutter i Kommune Qeqertalik, sagt. 

LÆS OGSÅ Opfordring fra biologer: Overvej fiske-pause nær sunket trawler

Men sådan kommer det ikke til at gå, siger Kalistat Lund (IA), der er naalakkersuisoq for miljø:

- Der er for nuværende ikke planer om at hæve vraget af den forliste trawler. Skibets oliebeholdning skal være fjernet senest 30. juni 2021, konstaterer han.

Der bliver fisket meget i det område, hvor trawleren forurener. Og det er stærkt bekymrende, vurderer Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet. 

Biologerne fra DCE anbefaler endda, at fiskeriet bliver sat på pause. Det er dog heller ikke på trapperne, oplyser naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Aqqaluaq B. Egede fra IA.

- Royal Greenland har ikke oplevet kvalitetsmæssige forringelser ved fiskeprodukter fra forlisområdet, har han sagt i et skriftligt svar til KNR.