Polar Seafood krydser fingre for en handelsaftale i år

Landets største privatejede fiskeselskab håber på en handelsaftale med Storbritannien i år, og det helt optimale vil være inden sommer.
Storbritannien køber masser af rejer fra Grønland hvert eneste år.
02. februar 2022 10:02

Hos Polar Seafood var det sød musik i ørene, da Naalakkersuisut i sidste uge meddelte, at man forhandler om en frihandelsaftale med Storbritannien.

Landet er det største marked for kogte og pillede rejer og et stort marked for torskeprodukter fra Grønland, og derfor vil en handelsaftale betyde mere salg.

LÆS OGSÅ Godt nyt for fiskeriet: Nu starter forhandlinger om frihandelsaftale med UK

Sådan lyder det fra en fortrøstningsfuld bestyrelsesformand, Henrik Leth. Han forklarer, at man hidtil har haft en begrænset toldfri kvote siden brexit.

- Kvoten var på 5.600 tons, og den blev opbrugt allerede i november måned (2021 red.).  Så i halvanden måned kunne vi ikke kunne sende varer til England uden, at vi skulle betale told på 20 procent, siger han og fortæller, at kvoten er fornyet og forhøjet til 6.500 tons i år:

- Men det er vores skøn, at det nok ikke vil holde længere end sidst på sommeren. Så vi ser meget frem til, at der kommer en handelsaftale, lyder det.

I januar er der allerede brugt 1.000 tons af den kvote. Fortsætter det, er kvoten altså opbrugt i midten af juli. Der er desuden et par bøvlede krav låst til toldfriheden.

Toldfrihed, men…

Varerne skal pakkes i England eller sælges til britiske selskaber, der videreforædler produkterne.

- Det betyder, at vi ikke kan bruge vores egne pakkerier, som både vi og Royal Greenland har i henholdsvis Danmark og Tyskland. Vi sender det i stedet over til pakkerier i England, der så har ret til at pakke videre. Så de står for den del af processen, som vi normalt selv står for, forklarer Henrik Leth.

Dog kan fiskeselskaberne også sælge toldfrit til producenter af for eksempel rejesandwichens, der er et stort marked i Storbritannien.

LÆS OGSÅ Alvorlig krise i eksport til Kina: Hellefisk og rejer for millioner hober sig op

- Det er generelt for alle blevet meget, meget besværligt efter Brexit. Vi har en enormt tung papirgang for at få varerne ind i England. Men det er et vilkår, der gælder for alle, så det må man acceptere, siger han.

Men Henrik Leth understreger, at en kommende frihandelsaftale vil lune på salget:

- Det ville være rart, hvis vi kunne få en handelsaftale, så vi kan sælge alle de vare, vi gerne vil, til England. Det kan vi nok heller ikke i år med mindre, at de bliver færdig med den aftale inden sommer, forklarer han.

Henrik Leth understreger, at han ikke er klar over, om det er realistisk, men håbet har han.

Handelsaftale kan være til gavn for begge lande

Man behøver ikke at slå op i nogle handelsstatistikker for at konkludere, at Grønland eksporterer meget mere til Storbritannien, end vi importerer.

Derfor er det umiddelbart også klart mest i Grønlands interesse at få forhandlet en frihandelsaftale hjem.

LÆS OGSÅ Polar Seafoods trawlerklage er afvist

De reje- og torskeglade briter har heller ikke selv rejer i det omfang, som de forbruger. Derfor rammer en told også den helt almindelige forbruger i Storbritannien, og det kan være til Grønlands fordel.

- Så lægger de 20 procent told på, ja så bliver varer jo noget dyrere for de engelske forbrugere i sidste ende. I den forbindelse kan man jo spørge, om det er i deres egen interesse. Så det går lidt begge veje, konkluderer bestyrelsesformanden

30 til 40 procent af hele Polar Seafoods milliardstore salg sker til Storbritannien.