Pinlige realiteter kan hjælpe Obama

USA's præsident Obama er netop vendt hjem efter sin tur til Alaska, og nu skal han i kamp med Kongressen for at overbevise om store tiltag.
Foto © : Chuck Kennedy/Official White House Photo
06. september 2015 13:14

Det er første gang en amerikansk præsident er rejst nord for den arktiske cirkel, og Obama vender hjem med en politisk hovedpine.

Udfordringerne er nemlig store, både i forhold til klimaforandringerne, men også i forhold til fornyelse af USA's beskedne arktiske flåde.

Obama annoncerede efter turen, at han vil bygge en mega-isbryder på grund af øget trafik i de arktiske farvande og til eftersøgnings og redningsaktioner. Men uden tvivl også for ikke at sakke endnu længere bagefter Rusland i Arktis.

 

En kamp op ad bakke

Realiteten er dog, at Obama og Demokraterne får ganske svært ved at få det forslag forbi Kongressen, som er styret af Republikanerne. Det er nemlig Kongressen, som skal godkende budgettet og med en pris på 6-7 milliarder kroner for en isbryder er det en kamp op ad bakke.

Læs også Barack Obama betager arktisk by

Rejsen handlede i høj grad om klimaforandring og selvom præsident Obama oplevede forandringerne med sine egne øjne, står han også her overfor store udfordringer. En stor del del af Kongressens medlemmer såvel som helt op til 60 procent af alle amerikanere tror nemlig slet ikke på, at der foregår klimaforandring.

 

Pinlig situation for USA

Der er dog håb, vurderer en alaskansk videnskabsmand overfor KNR.

- Det er efterhånden så pinligt, at Rusland har 41 isbrydere, mens USA kun har to gamle isforstærkede kystvagtsbåde. Så hvis der sker en ulykke, er det Rusland der må komme til undsætning. Og det er ligeså pinligt, at USA ikke spiller en ledende rolle i verdens indsats imod klimaforandring, siger forskeren, som ønsker at være anonym.

Han vurderer, at den uheldige situation måske kan få Kongressen til at reagere og følge præsident Obamas plan.