Pengestrømmen i fiskeriet bør undersøges

Karl Lyberth fra Siumut foreslår nedsættelse af en arbejdsgruppe, der blandt andet skal belyse om Grønland går klip af indtægter fra fiskeriet.
Skrevet af Noah Mølgaard
07. september 2011 13:14

Der er mange forskellige ejerskabsmodeller i  Grønlands hovederhverv fiskeriet. Karl Lyberth fra Siumut foreslår en grundig undersøgelse af pengestrømmen i fiskeri-erhvervet. Undersøgelsen skal vise om Grønland bliver snydt for millioner af kroner.

De nordiske lande, deriblandt Danmark, har nu sat store resurser ind for at afsløre om der bliver lavet såkaldte transfer-pricing. Det er selskaber der flytter overskuddet til lande med lukrative skatteregler. Nu vil Karl Lyberth have afklaret om det samme sker i fiskeri-branchen i Grønland.

- Jeg vil ikke sige at jeg har mistanke på nogen. Men jeg er meget interesseret i at om Grønland får det fulde økonomiske udbytte af vores vigtigste resurse, siger Karl Lyberth til KNR.

Han foreslår til Inatsisartuts efterårssamling, at der bliver nedsat en arbejdsgruppe, der skal lave en pengestrømsanalyse.

- Jeg synes at det er utrolig interessant at vide hvor pengene i fiskeriet havner. Hvem scorer kassen i fiskeriet i Grønland? Er det Grønland eller folk i Danmark, der scorer kassen?, spørger Karl Lyberth.

- Jeg ved godt at landskassen får mange penge gennem fiskeriet. Men det er også interessant at vide om vi ikke kunne få mere ud af den samme mængde fisk, siger Karl Lyberth.

Han er godt klar over at en analyse af pengestrømmen fiskeriet vil kræve store resurser. Men han mener, at det er på sin plads at lave en undersøgelse i Grønland, når andre nordiske lande er gået i gang med lignende undersøgelser.