Paven siger undskyld til Canadas oprindelige folk for overgreb på kostskoler

En delegation af canadiske oprindelige folk modtog fredag en historisk undskyldning fra Pave Francis for den mishandling, som børn er blevet udsat for på landets katolske kostskoler. 
- Jeg tilslutter mig mine brødre, de canadiske biskopper, og siger undskyld, sagde Pave Francis i dag til delegationen af canadiske oprindelige folk i Vatikanet i Rom.  Foto © : Vatican Media/SIPA/Ritzau Scanpix
01. april 2022 14:43

- Jeg søger om tilgivelse fra Gud for den opførsel, som nogle medlemmer af den katolske kirke har udvist, og jeg kan sige jer af hele mit hjerte, at det piner mig. 

Sådan lød det fredag fra Pave Francis, da han gav en officiel undskyldning for de overgreb, som børn af oprindelige folk er blevet udsat for på katolske kostskoler i Canada. 

Det skriver flere internationale medier. 

LÆS OGSÅ - De prøvede at udrydde os, men vi er her stadig

Undskyldningen kom i forbindelse med en ceremoni i Vatikanet i Rom, hvor en række ledere af Canadas oprindelige folk deltog. 

- Pavens ord i dag var historiske. Det er helt sikkert. De var nødvendige, og jeg sætter stor pris på dem, sagde Cassidy Caron, der er forkvinde for Métis National Council, ifølge Reuters. 

I sin tale lovede Paven også at besøge Canada for at gentage undskyldningen dér. 

Systematisk mishandling

Oprindelige folk i Canada har længe ønsket, at den katolske kirkes overhoved anerkender det svigt, som generationer af børn oplevede på kostskolerne, som eksisterede i årene mellem 1831 og til midten af 1990'erne.  

I løbet af de år rummede skolerne mere end 150.000 børn med First Nations- Inuit og Métis Nation-baggrund.

En stor del af skolerne blev drevet af den katolske kirke, og det er siden blevet dokumenteret, hvordan de var et systematisk forsøg på at ødelægge oprindelige folks kultur og sprog.

LÆS OGSÅ Canadas forsvundne børn: Traumet heler ikke, før sandheden kommer frem

Børn blev udsat for fysisk mishandling og seksuelle overgreb. Mange børn døde og er aldrig blevet fundet. 

Sidste år blev der fundet 200 umarkerede grave ved en tidligere kostskole i byen Kamloops, og siden er der blevet sat undersøgelser i gang ved flere andre skoler. 

Føler sorg og skam

Sidste år undskyldte biskopper i Canada for katolikkers rolle i at have drevet de berygtede kostskoler.

Og fredag kom den altså så fra Paven selv. 

- Jeg tilslutter mig mine brødre, de canadiske biskopper, og siger undskyld, sagde Pave Francis. 

Han gjorde også klart, at han føler sorg og skam: 

- For den rolle, som en række katolikker, har spillet i alle de ting, som har såret jer, i den mishandling, I er blevet udsat for og i den mangel på respekt, der blev vist over for jeres identitet, jeres kultur og endda jeres spirituelle værdier, lød det i hans tale.