Naalakkersuisoq: Paul Watson bliver i Grønland

Ifølge Naaja Nathanielsen giver det ikke mening at udlevere miljøaktivesten til Danmark, da retssagen foregår her i Grønland.
Paul Watson på vej ud af retten. Foto © : Carsten Faurschou/KNR
Skrevet af Kim Hinrichsen
19. august 2024 11:15

Naleraqs Pele Broberg udsendte fredag i sidste uge en opsigtsvækkende pressemeddelse, hvor han opfordrede naalakkersuisut til at udvise miljøaktivisten Paul Watson.

I pressemeddelelsen skrev han blandt andet:

- Det grønlandske folk er fanget midt i et dansk ansvarsområde. Politiet er dansk. Justitsiministeriet er dansk. Det bliver en dansk beslutning, hvad man vil foretage sig med Paul Watson.

- Så lad os udvise Paul Watson til Danmark, og lad Danmark klare det igennem deres eget land. Hvad skal vi med ham. Han har skabt nok problemer.

Unødig og uheldig opmærksomhed

Et af Pele Brobergs nedslagspunkter var, at sagen allerede har skabt negativ opmærksomhed om vores land:

- Vores land skal ikke - igen - betale for dansk makværk, som har givet så meget bagslag med bæredygtigt fangst af sæler og hvaler, og vores omdømme, skrev han.

Men nu melder kvinden med ansvaret for området - Naaja Nathanielsen - sig på banen og slår fast, at Watson bliver, hvor han er:

-Naalakkersuisut har ikke overvejet at anmode om en overførsel af Paul Watson til Danmark. Paul Watson er anholdt her i landet, og derfor skal hans sag behandles her i landet, både i politiet og i retten.

Paul Watson blev anholdt i Nuuk Havn søndag den 21. juli, på grund af en international arrestordre udstedt af de japanske myndigheder tilbage i 2012. 

Han har siden da siddet tilbageholdt i Nuuk, og skal indtil videre være her i landet indtil 5. september, for at "sikre hans tilstedeværelse i forbindelse med, at der skal tages stilling til spørgsmålet om udlevering".

Kort om Paul Watson

  • Blev født 2. december 1950 i Toronto, Canada
  • Var i 1971 med til at grundlægge Greenpeace. Forlod dog organisationen allerede i 1977.
  • Grundlagde samme år Sea Shepherd Conservation Society for at beskytte havdyr og økosystemer 
  • Havde en fremtrædende rolle i tv-serien "Whale Wars", der dokumenterede Sea Shepherds kampagner
  • Blev i år 2000 udpeget som en af "Top 20 miljøhelte i 20. århundrede" af Time Magazine
  • Har blandt andet skrevet bøgerne "Ocean Warrior" og "Earthforce!" og er berømt for citatet: “If the oceans die, we die”
 

Giver ikke mening

Det vil Pele Broberg altså have lavet om på, og i stedet have ham sendt afsted til en dansk arrest. 

Men ifølge naalakkersuisoq for justitsområdet, Naaja Nathanielsen, ville det helt lavpraktisk ikke give mening at overføre Paul Watson til en dansk arrest.

Det ville nemlig ende med at blive en omfangsrig og bekostelig affære, fortæller hun:

- Hvis han blev overført til en dansk arrest, ville han skulle transporteres frem og tilbage mellem Danmark og Grønland, hver gang der var retsmøde, da jurisdiktionen er i Grønland.

Særligt hvis formålet med udvisningen skulle være at mindske mediernes interesse.

- Et sådant scenarie vil næppe mindske mediernes interesse for sagen. Så det formål Naleraqs formand efterspørger vil næppe blive indfriet ved at anbringe Paul Watson i et dansk fængsel mens sagen kører.