Anholdelsen af Paul Watson vækker vrede verden over

Den 73-årige miljøaktivists anholdelse i Nuuk har givet genlyd verden over og affødt demonstrationer, underskriftsindsamlinger og kritik fra internationale kendisser.
I sidste uge demonstrerede en gruppe aktivister foran den danske ambassade i Dublin i Irland. Også i Brasilien og i Tyskland har der været demonstrationer. Foto © : Brian Lawless/PA Images/Ritzau Scanpix
Skrevet af Thor Bill
01. august 2024 11:14

#FreePaulWatson

Under dette hashtag har miljøaktivister og almindelige borgere over hele kloden den seneste halvanden uge tilkendegivet deres støtte til Paul Watson.

Den 73-årige miljøaktivist blev anholdt i Nuuk 21. juli på baggrund af en ældre arrestordre fra Japan. Ifølge Japan har Watson og hans besætning nemlig har bragt japanske fiskeres liv i fare gennem miljøaktivistiske aktioner. 

Og lige siden er støtten til ham altså strømmet ind fra alle verdens hjørner.

Over 670.000 mennesker har skrevet under på en fransk underskriftsindsamling, der kræver, at den franske præsident Emmanuel Macron skal kræve Paul Watson løsladt.

Et udpluk af de mange kommentarer til den franske underskriftsindsamling viser stor støtte til Paul Watson. Kommentarerne er oversat fra fransk.

Og den franske præsident har da også selv blandet sig i sagen. Ifølge nyhedsbureauet AFP har Macron opfordret Danmark til ikke at udlevere Paul Watson til Japan, og præsidenten "følger situationen tæt", lyder det.

Dertil har 68 franske politikere og medlemmer af Europa-Parlamentet også sendt et brev til den danske statsminister med et budskab om at frigive Paul Watson.

Demonstranter og rockstjerner

Det er dog ikke kun på den politiske scene, at der bliver råbt op.

Flere prominente navne fra kulturens verden står nemlig også på Paul Watsons side og har udtalt kritik af hans anholdelse.

Eksempelvis har både filminstruktøren James Cameron, rockbandet Pearl Jam og sangeren Bryan Adams alle tilkendegivet deres støtte til den anholdte aktivist.

Samtidig har der flere steder i verden også været reelle demonstrationer for at få Paul Watson løsladt.

I den brasilianske by São Paolo har aktivister demonstreret uden foran det danske konsulat.

På samme måde har demonstranter vist deres utilfredshed ved den danske ambassade i Dublin i Irland og i flere tyske byer som Berlin, Bremen og Stuttgart.

Paul Watson sidder tilbageholdt i anstalten i Nuuk frem til 15. august.

Det er Justitsministeriet i Danmark, der træffer afgørelse om, hvorvidt miljøaktivisten skal udleveres til Japan eller ej, oplyser Grønlands Politi.