Patruljer skal jage isbjørnen på flugt

En række initiativer kan måske være på vej for at nedbringe antallet af isbjørne tæt på Illoqqortoormiut. Både WWF og Kommuneqarfik Sermersooq ser på sagen.
Foto © : Kerstin Pfeifer/KNR
26. maj 2015 17:10

Isbjørnepatruljer, advarselsskilte og bedre gadebelysning.

Sådan lyder nogle af de initiativer, der kan være på vej for at nedbringe det stigende antal isbjørne, der besøger Illoqqortoormiut og skræmmer indbyggerne.

I dag bruger man typisk sten, advarselsskud eller en sjælden gang et klask i isbjørnerumpen, for at sende isbjørnene på flugt. Men isbjørnene bliver ved med at komme tilbage og det skaber utryghed. En del af isbjørne bliver også skudt i selvforsvar.

Læs også Rekordmange isbjørne skydes i selvforsvar

Isen skrumper og sender sandsynligvis flere isbjørne ind på land for at lede efter mad. Det mærker man særligt i
Illoqqortoormiut.

Derfor er gode råd dyre. Det ser dog ud til, at der er ændringer på vej. Verdensnaturfonden (WWF) afholdt borgermøde i byen i starten af maj, og det har kastet en række løsningsforslag af sig.

Der blev bl.a. snakket om at indføre isbjørnepatruljer, gummikugler og nye og stærke hundefodercontainere, der sikrer, at isbjørnene ikke i så høj grad bliver tiltrukket af lugten.

Verdensnaturfonden vil selv betale for en patrulje, der skal afsøge området for isbjørne, fortæller John Nonbo fra WWF.

- Vi vil fra vores side gå videre med at forsøge at skaffe en form for finansiering til en patrulje denne sommer. Jeg synes, det er supervigtigt, at befolkningen i højere grad er tryg ved at sende sine børn i skole, eller hvis man skal til og fra arbejde, siger han og siger, at han oplevede en god dialog til borgermødet.

Læs også WWF vil reducere konflikter mellem bjørne og mennesker

Kommuneqarfik Sermersooqs kommunalbestyrelse skal i næste måned diskutere, om man vil opsætte advarselsskilte og sørge for bedre gadebelysning, fortæller fangstbetjent og medlem af kommunalbestyrelsen, Erling Madsen (A).

- Indbyggerne i Illoqqortoormiut har længe ønsket, at der skal sættes bedre gadebelysning i nærheden af dumpen samt omkring Qinngaajuut. Det er et yndet sted som rekreationsområde for folk, men som også er det sted, hvor isbjørnen lander, når de vil i land. Jeg ved, at Kommuneqarfik Sermersooq er indstillet på at godkende ønsket om bedre belysning i disse områder, siger han.

I Nunavut, Alaska og Canada er man allerede igang med at forsøge sig med nye tiltag. Her har man bla. oprettet isbjørnepatruljer og indført særlige containere til opbevaring af hundefoder.

WWF understreger, at der også er behov for mere langsigtede løsninger på problemet.

Læs også Isbjørnefangst i Illoqqortoormiut