Partileder for Grønlands nye parti: Vores land og befolkningen lades i stikken

Henrik Fleisher er partiformand for Grønlands nye parti "Qulleq". Partiet vil gøre Grønland selvstændigt, men det store spørgsmål er, hvor pengene skal komme fra.
Henrik Fleisher er partiformand for Qulleq. Foto © : KNR
16. marts 2023 12:23

Grønland får et nyt parti.

Det hedder Qulleq, og det har ét hovedmål: At gøre Grønland selvstændigt.

Manden bag partiet hedder Henrik Fleischer. Han er tidligere medlem af Siumut, men kan nu kalde sig formand for Qulleq.

Motivationen for at danne partiet er opstået, da Henrik Fleischer og hans nye partifæller føler sig overset i deres eget land.

- Det bagland, der har været med til at stifte partiet, føler, at vores land og befolkningen lades i stikken. Det gælder i erhvervet og i centraladministrationen, siger Henrik Fleischer.

Derfor er det endelige mål for partiet, at Grønland skal være et fuldkommen selvstændigt land.

Arbejdet starter med, at alle områder såsom retsvæsen og udenrigs- og sikkerhedspolitik i Rigsfællesskabet overdrages til Grønland, forklarer Henrik Fleischer.

Derefter skal Danmarks suverænitet over Grønland ophæves.

Danmarks suverænitetshåndhævelse udøves af Forsvaret ved synlig tilstedeværelse i Grønland. Ved at fjerne det, kan Grønland få bedre gavn af sit land, mener Henrik Fleischer.

- Et eksempel kan være suverænitetshåndhævelsen af vores havområde ud til 200 sømil grænsen. Dermed kan vi udnytte landets levende og de ikke-levende ressourcer bedre til gavn for befolkningen, siger han.

Hvor skal pengene komme fra?

I år bruger den danske stat 153 millioner kroner i Arktisk Kommando, herunder til overhøjhed over Grønland og suverænitetshåndhævelse.

Men Henrik Fleischer har endnu ikke svaret på, hvor pengene til militær tilstedeværelse så skal komme fra.

- Det må vi overveje nøje. Spørgsmålet er også, om vi skal forvalte på samme måde, som staten gør, eller om vi kan gøre det mere, så det passer til os, siger han.

Hvordan selvstændighed i praksis skal opnås er ikke tydeligt endnu, men målet står stadig stjerneklart for Henrik Fleischer.

- Målsætningen er, at vores land skal blive en selvstændig stat. Og det skal ske i samarbejde med andre lande. Vi vil gerne følge bestemmelserne i FN's konventioner, som alle andre i verdenssamfundet, siger han.