Til oktober skulle Parti Naleraq have holdt landsmøde i Nuuk. Cirka 40 medlemmer skulle have deltaget.Foto: Ane-Marie Petersen/KNR

Partii Naleraq er rasende: Udskyder landsmøde

Naalakkersuisut kan ikke tillade sig at udstede bekendtgørelser, der kun favoriserer dem selv, lyder det fra oppositionspartiet.

Til oktober skulle Parti Naleraq have holdt landsmøde i Nuuk.

Cirka 40 medlemmer skulle have deltaget. Men det bliver droppet, oplyser formand Hans Enoksen og sender giftige pile afsted mod Naalakkersuisut.

- Vi oplever, at mange idrætsarrangementer ikke kommer til at mødes og konkurrere mod hinanden. Naalakkersuisut kan ikke tillade sig at udstede bekendtgørelser, der kun favoriserer dem selv, hvilket kun skader demokratiet, og desuden bør alle borgere behandles ens ud fra et lighedsprincip, lyder det fra Hans Enoksen. 

Landsmødet bliver sandsynligvis holdt i Nuuk til januar i stedet for.

LÆS OGSÅ Samlet opposition kritiserer Naalakkersuisut: Ingen sammenhold mod bekæmpelse af corona

Ifølge coronareglerne er det ulovligt at krydse kommunegrænser for at deltage i arrangementer, der kræver tilmelding. 

Politikerne må dog gerne rejse fra kommune til kommune og holde landsmøder, fordi paragraffen i bekendtgørelsen ikke gælder for dem - Siumut holder for eksempel landsmøde med valg til formandsposten i Ilulissat 4.-6. september. 

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

Men ordlyden i bekendtgørelsen er vag. Ifølge den gælder de midlertidige restriktioner ikke ”for forsamlinger med et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed”. 

Men Partii Naleraq nægter altså at bruge deres ret til at holde et landsmøde. 

- Naalakkersuisut har udsendt en bekendtgørelse, der forskelsbehandler forskelligartede samfundsbaserede arrangementer, og det forhindrer flere interesseorganisationer i at afholde deres landsmøder, siger Hans Enoksen.

Forfattere, musikere og brancheforeninger

KNR har i de sidste uger gang på gang bragt historier om, hvordan blandt andet forfattere, musikere og ældreorganisationer ikke må holde arrangementer og koncerter på tværs af kommunegrænser. 

Det samme gælder for sportsfolk – der bliver ingen grønlandsmesterskaber i år. 

LÆS OGSÅ Politisk redaktør: Krisen kradser i coronahåndteringen

Også Grønlands Erhverv og senest en samlet politisk opposition bestående af IA, Samarbejdspartiet, Atassut og Partii Naleraq selv har sendt en kras kritik i retning af Naalakkersuisut. 

De forstår ikke, hvorfor politikere må rejse til arrangementer på tværs af kommunegrænser, når andre ikke må.  

Frustrationen i oppositionen endte i et åbent brev til Naalakkersuisut tirsdag eftermiddag. Og oppositionen har stadig ikke hørt fra Naalakkersuisut.

- Henvendelser fra organisationer og lignende bliver ikke besvaret. Det mener vi ikke er klædeligt, siger Hans Enoksen til KNR. 

- Vi skal være ansvarlige

Det seneste pressemøde var 31. juli, hvor Naalakkersuisut fremlagde den bekendtgørelse, som efterfølgende er blevet kritiseret voldsomt.

Siden 3. august har KNR forsøgt at få Kim Kielsen eller andre fra Naalakkersuisut til at forholde sig til den voksende kritik, men det er ikke lykkedes at få nogen til stille op til interview.

LÆS OGSÅ Forvirring og misforståelser om coronaregler: Endnu flere vil have klare retningslinjer

Der er dog også andre grunde til, at Partii Naleraq udskyder landsmødet.

- I disse dage er der en stigende opblussen af covid-19 i verden. Vi opretholder en direkte flyforbindelse med Danmark, hvor covid-19 situationen bliver mere og mere anstrengt, lyder det fra Hans Enoksen.

Mener du, at andre partier bør gøre som jer og aflyse deres landsmøder også?

- Vi skal ikke blande os i andre partier. Men hvis vi ønsker redelighed og lovlydighed, skal vi politikere være ansvarlige og udvise lederskab, siger Hans Enoksen til KNR.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt